Geschiedenis: 60 jaar HRD Adviesbureau GITP

25 juli 2007 Consultancy.nl

GITP, een van de bekendste, grootste en oudste Human Resource Development (HRD) adviesbureaus van Nederland, bestaat dit jaar 60 jaar. Consultancy.nl blikt terug op  hoogtepunten en mijlpalen van de afgelopen 60 jaar GITP.

Opgericht in 1947

GITP is in 1947 opgericht door professor dr. Jan de Quay (minister-president van 1959 – 1963) en professor dr. Theo Rutten (minister van Onderwijs 1948 – 1952). GITP staat voor Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie. Het bureau richt zich op werving, selectie en loopbaanvragen en loopbaanbegeleiding.

Jaren vijftig en zestig - GITP verbreedt dienstenpakket

Het werkterrein van GITP verbreedt zich in de vijftiger jaren met opleidingen en trainingen. De ontwikkeling van nieuwe onderzoeks- en opleidingsactiviteiten financiert GITP in de vijftiger jaren met behulp van het Marshall-plan. Organisatiekunde voegt GITP in de zestiger jaren aan zijn dienstverlening toe.

Jaren zeventig en tachtig - GITP groeit en verandert

GITP groeit snel. Qua omzet, aantal personeelsleden, diversiteit van producten en diensten en complexiteit organisatiestructuur. De intuïtieve en informele beleidsstijl, kenmerkend voor de beginperiode van GITP, is definitief voorbij. Eind jaren tachtig verandert de Stichting GITP in een BV, met een statutaire directie en een Raad van Commissarissen. De aandelen van het bedrijf blijven in handen van de stichting.

Jaren negentig - groei, groei en GITP gaat internationaal

GITP boekt in 1992 een omzet van negentien miljoen euro. Onder leiding van de nieuwe Directeur, Wim Dijkema, beleeft GITP gouden tijden. GITP vergroot zijn HRM-dienstenaanbod en marktaandeel. Dankzij de economische hausse raakt de arbeidsmarkt in de jaren negentig oververhit - de hoeveelheid werk lijkt onuitputtelijk.

In 1997, het jaar van de vijftigste verjaardag, is de omzet gegroeid tot bijna dertig miljoen euro. Dat jaar ontwikkelt Dijkema een strategie om GITP te ontwikkelen tot een brede, internationale consultant op het gebied van personeelsbeleid. Dit leidt tot samenwerking met HRM-bureaus in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Via de business-unit International Projects richt GITP zich op projecten van Nederlandse klanten in heel Europa.

2001: meest succesvolle jaar

In 2001 was GITP succesvoller dan ooit tevoren. De onderneming had ruim vierhonderd werknemers in dienst. Daarvan was meer dan de helft consultant. Zij waren dat jaar goed voor een omzet van ruim 51 miljoen euro en een nettowinst van 1,1 miljoen.

Jaren 2002 - 2004: GITP getroffen door de economische malaise

Tegen de achtergrond van de economische malaise neemt het werk voor adviesbureaus drastisch af. Er ontstaat een grote prijsdruk in de adviesbranche. GITP wordt hard getroffen door de omslag in de markt. Volgens ingewijden verliest GITP ook haar 'competitive edge' ten opzichte van concurrenten - steeds vaker verliest het HRD adviesbureau opdrachten aan de concurrentie.

Door de moordende concurrentie is 2002 een historisch slecht jaar voor GITP. De omzet daalt met 11%naar 46 miljoen euro. GITP is genoodzaakt om haar buitenlandse ambities bij te stellen: de vestigingen in België en Duitsland lijden zware verliezen en de Europese joint venture EU-man mislukt wegens onenigheid. GITP boekt in 2002 een verlies van ruim drie miljoen euro. In 2003 weet het bureau het verlies terug te dringen tot nul, maar het blijft kwakkelen.

2004 - 2006

GITP herstelt zich van de recessie en keert terug naar zijn roots: het beoordelen en ontwikkelen van talenten van mensen. ‘Op onze kerncompetenties en de maatschappelijke verankering, daar willen we op door. Maar nu alleen zichtbaarder en meer rekening houdend met het individu’, aldus directievoorzitter Han Looten.

2007 - GITP bestaat 60 jaar! 

GITP viert haar zestigjarig bestaan op een bijzondere manier. Door zich in te zetten voor de maatschappij van de toekomst. GITP-medewerkers steken de handen uit de mouwen voor jeugdzorginstelling de Leo Stichting Groep. Ook staan er meerdere lezingen rondom maatschappelijke thema’s op het programma.

Nieuws

Meer nieuws over