E&Y: Private equity goed voor werkgelegenheid

22 september 2009 Consultancy.nl

Bedrijven die in handen zijn van private equityfondsen creëren banen en verhogen de productiviteit. Deze conclusies trok accountants- en advieskantoor Ernst & Young maandag uit een onderzoek.

De onderzoekers bekeken de ontwikkeling van bijna driehonderd Europese ondernemingen die in handen zijn geweest van een investeringsfonds. Behalve een winstgroei van 15% in de periode bij de durfinvesteerder, nam het personeelsbestand met 5% toe en steeg de productiviteit met 9%.

Ernst & Young verwacht dat durfinvesteerders de komende jaren op grote schaal bedrijven zullen verkopen. In de periode vanaf 2004 hebben veel fondsen bedrijven opgekocht. Omdat de investeringstermijn veelal enkele jaren is, moeten deze aankopen de komende jaren weer van de hand worden gedaan.

Dit betekent echter niet per definitie dat de sector zal krimpen. Adviesbureau Ernst & Young voorziet dat het geld dat wordt vrijgespeeld opnieuw zal worden belegd. Verder zouden veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, nog steeds interesse hebben om geld bij de durfinvesteerders weg te zetten.

Nieuws

Meer nieuws over