E&Y: Europese economie blijft zwak tot 2012

18 april 2010 MD Weekly

Hoewel de economische krimp achter de rug is in de eurozone, zijn de verwachtingen voor de korte termijn nog niet om over naar huis te schrijven. Volgens de nieuwe kwartaalvoorspelling ‘Eurozone Forecast Spring 2010’ van adviesbureau Ernst & Young bedraagt de groei dit jaar gemiddeld ongeveer een procent.

In 2011 gaat de economie met 1,6 procent vooruit, zo meldt Ernst & Young in een rapport dat is opgesteld in samenwerking met Oxford Economics. In Nederland komt de groei dit jaar naar verwachting uit op een procent, terwijl voor 2011 op een groei van twee procent gerekend wordt.

Werkloosheid

De werkloosheid zal verder oplopen. Volgend jaar zitten er 17 miljoen Europeanen zonder baan, oftewel 10,8 procent van de totale beroepsbevolking. Het Nederlandse werkloosheidscijfer komt dan uit op 5,1 procent, om vanaf 2012 weer langzaam te dalen.

“Het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen. De economie krijgt nu veel tegenwind door de Griekse financiële crisis en, ondanks enkele lichtpunten, zien wij geen volledig herstel vóór midden 2012, dus pas vijf jaar na het begin van de wereldwijde financiële crisis", denkt Marnix van Rij van Ernst & Young.

De financiële problemen in onder meer Griekenland, Portugal en Spanje zullen volgens het rapport tot een kloof tussen Noord en Zuid leiden. De economie in de mediterrane landen en Ierland zal daardoor slechts met gemiddeld 0,6 procent groeien tussen 2010 en 2012.

Begrotingstekort

De begrotingstekorten lopen aanzienlijk terug. In de eurozone komt het gemiddelde tekort dit jaar nog uit op bijna zeven procent van het bruto binnenlands product, terwijl het in 2014 teruggelopen zal zijn tot minder dan drie procent.

Het Nederlandse begrotingstekort zal teruglopen van 6,2 procent dit jaar via 5,2 procent in 2011 naar 2,1 procent in 2014.

Nieuws

Meer nieuws over