EY: Vraag naar corruption due diligence sterk gestegen

19 januari 2012 Consultancy.nl

De toenemende globalisering en directe buitenlandse investeringen in opkomende economieën heeft, in combinatie met de sterke stijging van grensoverschrijdende M&A-activiteit in de laatste tien jaar, geleid tot een explosie in de vraag naar de adviesdienst corruption due diligence (afgekort als CRDD - CDD staat bekend als commercial due diligence). Hoewel CRDD als dienst al tientallen jaren beschikbaar is, is de vraag in de afgelopen jaren exponentieel gestegen door bovenstaande factoren. Daarnaast leidde de sombere economische situatie tot een nog grotere stijging van de vraag naar CRDD, omdat multinationals en overheden steeds voorzichtiger zijn in waar ze zaken doen.

Een recent onderzoek van Ernst & Young laat zien dat CFO’s van wereldwijde firma’s verwachten dat de vraag naar CRDD voornamelijk hoog zal blijven voor China, India, Mexico, Thailand, Indonesië, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en Roemenië.

Corruption Due Diligence
Wanneer een buitenlands bedrijf zich in een nieuwe markt wil vestigen, huurt het consultants in om een due diligence uit te voeren. De due diligence is gebaseerd op wetgeving of raamwerken van overheden, zoals de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) van de Verenigde Staten. Hoewel de VS slechts richtlijnen kent, en geen dwingend recht, zoeken Amerikaanse bedrijven steeds vaker naar overeenstemming met deze wet, voordat ze in een nieuwe markt investeren. Dit geeft het bedrijf een idee van de risico’s van zakendoen in het betreffende land. De due diligence meet bijvoorbeeld politieke kosten, de mate van corruptie en omkoperij, de impact van vakbonden en andere pressiegroepen, en de effectiviteit van het rechtssysteem en de rechterlijke instanties.

Hoge vraag
Arpinder Singh, partner bij Ernst & Young (afdeling Fraud Investigation & Dispute Services), bevestigde tegenover een Indiase krant dat de vraag naar CRDD in de afgelopen twee jaar is geëxplodeerd. “Ik ontvang om de dag een verzoek voor een corruption due diligence voor India. Dat was voorheen niet het geval.”