Ernst & Young: Sterk herstel ICT-sector

29 december 2009 Ernst & Young

Het jaar 2009 is een jaar geweest waarin de ICT-conjunctuur en -bestedingen grote dieptepunten bereikten. De laatste maanden van het jaar is echter herstel zichtbaar, voornamelijk op het gebied van bestedingen. De ICT Indicator stijgt van 71 punten in oktober naar 81 punten in december.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de meest recente ICT Barometer van adviesbureau Ernst & Young, een periodiek terugkerende peiling onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. Na een jaar van inkrimping lijkt de vraag naar externe ICT`ers zich te stabiliseren, terwijl tevens de vraag naar interne ICT`ers op hetzelfde niveau blijft. Bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers, in het bijzonder in de sectoren productie en industrie, wordt nog altijd fors gesneden in het bestand van externe en interne ICT`ers. Voor het eerst sinds maanden neemt in het MKB echter de vraag naar ICT`ers juist toe.

"Voorzichtigheid lijkt de trend voor werkgevers en werknemers in ICT voor 2010." aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. " Het wordt een transformatiejaar voor ICT. Geen of nauwelijks groei voor interne en externe ICT`ers. Wel forse groei in de budgetten voor hard- en software en nauwelijks groei in externe ICT-services. Dus ruim baan voor vernieuwing en/of aanpassing van datacenters, ERP, webomgevingen, verdere doorvoering van efficiency en van de financiële- , CRM, logistieke en HR-systemen. Outsourcing zal verder groeien, maar anders dan in 2004-2008. Bedrijfskritische ICT wordt in 2010 steeds vaker teruggehaald van outsourcing."

De budgetten voor ICT voor 2010 worden bij een groot deel van de organisaties naar boven bijgesteld. Maar liefst 36% van de managers en ICT-professionals verwacht dat het budget in 2010 zal groeien, wat een duidelijke verbetering is ten opzichte van april 2009 toen er nog sprake was van een aanzienlijke krimp.

De sectoren handel en distributie steken met kop en schouders boven de andere sectoren uit wat betreft de verwachte groei van interne en externe ICT`ers en budgetten. Een zeer groot deel van het negatieve sentiment wordt veroorzaakt door de sectoren productie en industrie. "Deze sectoren scoren negatief op alle aspecten. Zelfs op het gebied van bestedingen van hard- en software, terwijl de andere sectoren hier een sterke groei laten zien." stelt Verschuur. "Ook bij de overheid en gerelateerde semi-overheden valt het op dat de daar de verwachte budgetstijgingen voor 2010 aanzienlijk minder zijn. Het wordt een trend als je naar de voorgaande negatieve ICT-jaren kijkt: in crisis besteedt de overheid meer aan ICT, na de crisis investeert het bedrijfsleven weer volop".

Nieuws