Ernst & Young groeit midden in recessie

10 december 2009 fd.nl

Midden in de economische recessie heeft Ernst & Young Nederland de malaise van vorig jaar kunnen omzetten in groei. Werd vorig jaar nog een omzetdaling van 4,7% gerapporteerd, de dienstverlener maakte gisteren een omzetstijging van 3,1% bekend.

'Het was een goed jaar', zegt bestuursvoorzitter Pieter Jongstra in een toelichting. Hij schrijft het succes deels toe aan de fusie met enige tientallen nationale vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India.

Ernst & Young heeft beter gepresteerd dan haar concurrenten PricewaterhouseCoopers (PwC) en Deloitte, die dit najaar ook hun jaarcijfers publiceerden. Bij PwC daalde de omzet met 2,3%, na jaren van forse stijgingen. Deloitte moest een daling van 5,3% verwerken

Veel extra werk uit herfinanciering
Accountants- en advieskantoor Ernst & Young, dat tot de grootste vier in Nederland behoort, krijgt vooral veel extra werk in de begeleiding van bedrijven die een lening moeten herfinancieren. Bij dit onderdeel, Transaction Advisory Services, steeg de omzet met 9%, hoewel het werk voor fusies en overnames bleef dalen. De adviseurs verdienen overigens een relatief klein deel van de bedrijfsomzet.

Het adviesbedrijf van Ernst & Young krijgt ook veel opdrachten van bedrijven die aan strengere wet- en regelgeving moeten voldoen. Dat betreft niet alleen de Amerikaanse Sarbanes Oxley-wetgeving, die bedrijven met Amerikaanse aandeelhouders verplicht om aan te tonen dat de financiële huishouding onder controle is. Ook de strengere vermogenseisen van toezichthouders voor banken leveren meer werk op. Ernst & Young controleert onder meer de boeken bij ING, Rabobank en Aegon, en werkt als adviseur voor andere financiële instellingen.


Terug op niveau van 2006-2007
Vooral door de toename van advieswerk is de omzet bij Ernst & Young weer terug op het niveau van het (gebroken) boekjaar 2006-2007. De accountantsdivisie rapporteert een omzetgroei van 2,3%. De omzet van de belastingadviseurs, die bijna een derde van het hele bedrijf voor hun rekening nemen, groeide nauwelijks. Lichte tegenslag was er bij advocatenkantoor Holland van Gijzen. Dit onderdeel van Ernst & Young, dat doorgaans niet in de jaarcijfers wordt meegerekend, zag de omzet met 2,4% teruglopen tot euro47,3mln.

Doordat Ernst & Young flink in de bedrijfskosten heeft kunnen snoeien (het personeelsbestand werd met ruim 4% teruggebracht en de bonussen zijn alleen nog uitgekeerd voor persoonlijke prestaties), kon de winst met bijna 11% worden opgevoerd tot euro153 mln. Dankzij de internationale fusie daalden ook de indirecte kosten (onder meer reizen) met zo'n 15%.

 

Nieuws