Ecorys : Reorganisatie bij TNT Post is hoognodig

27 oktober 2009 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De vakbonden bij TNT Post publiceerden gisteren een rapport van adviesbureau Ecorys waarin staat dat een reorganisatie hoognodig is. Oud nieuws, zegt TNT, in 2007 leidde onderzoek van Boston Consulting Group al tot dezelfde conclusie.

TNT Post maant de vakbonden haast te maken met de besluitvorming over de sanering bij het bedrijf. De vijf bonden kwamen gisteren op basis van onderzoek tot de conclusie dat het zittende personeel moet inleveren om een groot aantal gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar de vakbondsleden moeten zich hier eerst nog over uitspreken en kunnen ook kiezen voor behoud van inkomen, met massaontslag als gevolg.

TNT constateert dat de uitkomsten van het onderzoek van de bonden, uitgevoerd door bureau Ecorys, op hetzelfde neerkomen als een onderzoek uit 2007 van de Boston Consulting Group, ook in opdracht van de vakorganisaties, samen met de ondernemingsraad. "Ecorys onderschrijft nogmaals dat ingrijpende kosten-reducties inclusief het verlies van arbeidsplaatsen bij TNT Post noodzakelijk zijn voor de levensvatbaarheid van het bedrijf", aldus de woordvoerder.

Gérard Aben, directeur personeelszaken bij TNT Post, maant de bonden tot haast: "Sinds 2007 is het volume bij TNT Post met 8 procent afgenomen en het cumulatieve volumeverlies waarmee TNT Post sinds 2000 is geconfronteerd, bedraagt 25 procent. De problematiek is toegenomen, waardoor ingrijpen in de kostenontwikkelingen nog meer aan de orde is.”

Inzet van TNT Post blijft onverkort dat 11.000 van de 23.000 personeeleden hun baan kwijtraken als er geen loonsverlaging wordt doorgevoerd. Als het personeel wel een lager loon accepteert, is het banenverlies lager. TNT wilde vandaag niet zeggen hoeveel lager.

De bonden stemden afgelopen voorjaar knarsetandend in met een saneringsplan van de directie van TNT Post, waarin de postbodes werkgelegenheidsgarantie werd beloofd in ruil voor 15 procent minder salaris. Maar een overgrote meerderheid van de leden wees dit principeakkoord af.