Dierenpark Emmen verhuist ondanks negatief advies TG

21 maart 2012 Consultancy.nl

De gemeenteraad van Emmen heeft maandagavond besloten om de verhuizing en uitbreiding van Dierenpark Emmen door te zetten. Het project, dat in totaal ruim €200 miljoen kost, kon uiteindelijk rekenen op een ruime meerderheid. Met de maatregelen denken de beleidsbepalers dat de dierentuin weer rendabel kan worden. Opmerkelijk is dat adviesbureau Twynstra Gudde in het verleden de haalbaarheid van het project onderzocht en de gemeente Emmen sterk adviseerde om “de plannen te heroverwegen”.

Zie ook het bericht: Twynstra Gudde: Grote risico's nieuwe Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen, dat in de jaren ’90 nog bekend stond als een van de mooiste en modernste dierenparken van Europa, kampt al jaren met financiële problemen. Adviesbureau UNO Bedrijfsaviseurs onderzocht eind 2010 de financiën van het dierenpark en concludeerde dat de dierenpark zo goed als failliet was. Het faillissement kon een aantal maanden later op het nippertje worden afgewend door een overlevingskrediet van de gemeente. Grootste knelpunt is het teruglopende bezoekersaantallen: in hoogtijdagen trok de dierentuin 1,5 miljoen mensen per jaar, de laatste jaren waren dat er zo'n 700.000.

Overheid investeert €170 miljoen
De investering van ruim €200 miljoen wordt voor een groot gedeelte betaald door de overheid: het Rijk, de provincie en de gemeente nemen €170 miljoen voor hun rekening. Belangrijkste argument is dat een nieuwe dierentuin van groot belang is voor de werkgelegenheid in de regio. De resterende €30 miljoen komt van de Rabobank en bouwbedrijf VolkerWessels. Op de huidige locatie, in het centrum van Emmen, had de dierentuin weinig tot geen uitbreidingsmogelijkheden. Het nieuwe dierenpark, dat in 2015 klaar moet zijn, wordt daarom gevestigd buiten de stadsgrens.

Kritiek op besluit
Verschillende politici en ondernemers hebben skeptische kantekeningen geplaatst bij het besluit. Zo vinden tegenstanders dat het geschatte bezoekersaantal van 1,3 miljoen per jaar te positief is. Uit de business case van Twynstra Gudde blijkt dat zodra het aantal bezoekers onder de grens van 1 miljoen zakt er een verlies wordt geleden. Daarnaast is de prijs voor een entreekaart vanaf 2015 veel te hoog: €29. In Nederland vraagt alleen de Efteling meer en critici geven aan dat het daarmee veel te duur wordt voor bezoekers.

Nieuws