Deloitte: wereldwijde luchtvaart industrie trekt aan

05 maart 2010 Consultancy.nl

Uit het rapport van Deloitte Consulting "Compass 2010 - Global Aerospace & Defense Sector Outlook" blijkt dat er positieve tekenen zijn voor de wereldwijde luchtvaart- en denefensie-industrie (A&D) in 2010.  

De orders voor nieuwe commerciële vliegtuigen zullen naar verwachting in 2010 terug stijgen naar meer dan 800 exemplaren, waarmee de sterke daling in 2009 wordt omgekeerd. Evenzo laten de orders voor zakelijke vliegtuigen tekenen van verbetering zien. Nieuwe eisen voor innovatieve technologieën in cybersecurity, intelligence, surveillance, reconnaissance, remotely piloted vehicles en data fusion zullen naar verwachting de vraag van defensiebedrijven opstuwen.

“Dit jaar was er in de wereldwijde sector een gevoel van voorzichtigheid en gedempt optimisme”, zei Tom Captain, A&D sector leader bij het adviesbureau. “Hoewel 2009 de bodem lijkt te zijn van de huidige economische cyclus verwachten we nieuwe marktkansen in het komende decennium.” Senior A&D leaders van Deloitte voorzien voornamelijk groeikansen in Azië voor industrieproducten en –diensten, waarbij Aziatische bedrijven naar verwachting tevens hun deelname in de wereldwijde supply chain zullen vergroten.

Van China wordt verwacht dat het een grote leverancier van commerciële luchtvaart zal worden in de komende 20 jaar. India trekt de aandacht van de defensie-industrie, met een defensie voorzieningsbudget dat naar verwachting zal stijgen tot $45 miljard in 2012. Amerikaanse en Europese luchtvaartbedrijven zien India nu als een kritieke markt en als een potentiële productiepartner. Hoewel Japan anticipeert op een gematigde stijging in de productie voor commerciële luchtvaartonderdelen en geen significante stijgingen in defensiebudgetten, zal de gestage groei van de industrie op lange termijn in het vasteland van Azië naar verwachting ook voordeel bieden aan Japan.

Volgens het oordeel is de waarschijnlijke acceleratie van fusie- en acquisitieactiviteit in de industrie één van de sleuteltrends in 2010. Consolidatie in tier-one en tier-two leveranciers zal naar verwachting stijgen om economies of scale te verkrijgen en industriële asset utilization te vergroten. Er wordt geanticipeerd op grote original equipment manufacturers (OEMs) die verder zullen gaan met het kopen van kleinere bedrijven om hun capaciteitsgaten te vullen. Europese bedrijven in het bijzonder zullen naar alle waarschijnlijkheid Amerikaanse bedrijven kopen om hun kostenstructuur te “dollarizen” en hun positie binnen de grootste A&D markt wereldwijd, het Amerikaanse Departement van Defensie, te vestigen of versterken.

Nieuws