Deloitte: Sociale netwerksites groeien
De economische crisis zorgt voor een groeiende populariteit van zakelijke sociale netwerken op internet, zoals LinkedIn. Het gebruik van dergelijke sites, waarop gebruikers een persoonlijke pagina kunnen maken en relaties kunnen aanknopen met andere gebruikers, is de afgelopen maanden fors toegenomen. Niet alleen in de VS, maar ook in Nederland.
Wereldwijd zijn nu circa 45 miljoen mensen lid. Ruim 1 miljoen Nederlanders en een kleine half miljoen Belgen, vooral hoogopgeleiden, hebben een profiel op de site. Dat maakt LinkedIn het populairste professionele netwerk van het web, groter dan concurrenten als Plaxo en Xing. Deze sites zijn serieuzer dan vriendennetwerken als Hyves en Facebook.
Met name in sectoren waarin veel ontslagen vallen organiseren mensen zich op socialenetwerksites. Dat speelt bijvoorbeeld in de industrie en in de financiële dienstverlening. Heel veel mensen bereiden zich voor op slechtere tijden, zegt consultant Erik-Jan Gelink van Deloitte, die onderzoek doet naar sociale netwerken. "Werknemers poetsen hun online presentatie op en organiseren zich op het web''.
Nuttige vriendschappen
Ook communicatiewetenschapper Marjolijn Antheunis (Universiteit van Amsterdam) ziet een relatie tussen de verslechterende economie en de groeiende populariteit van sociale netwerken. Zij promoveerde in april op onderzoek naar sociale netwerken. ,,Vriendschappen en relaties zijn vaak utilitair, ze hebben een nut. Dit geldt nog sterker voor zakelijke relaties. We hebben het heel lang goed gehad. Nu verslechtert de economische situatie en gaan we opeens weer extra dingen voor het behoud van onze baan of het verkrijgen van een nieuwe baan. Het netwerken komt weer op een belangrijkere plaats te staan.''
De kracht van sociale netwerken op internet is onder meer dat ze de relaties blootleggen van relaties. Een gebruiker kan zien welke mensen, die voor hen mogelijk interessant zijn om bijvoorbeeld een nieuwe baan te vinden, de mensen in zijn of haar directe omgeving kennen.
Misbruik
Maar die openheid heeft ook een keerzijde. Wie zich online bloot geeft, maakt zich kwetsbaar. Het Europees agentschap voor informatiebeveiliging en de AIVD waarschuwden al voor misbruik van persoonlijke gegevens. Veel gebruikers zijn zich niet altijd bewust van die gevaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) komt het ,,een paar keer per jaar'' voor dat militairen enthousiast operationele details prijsgeven op hun weblog, Hyvesprofiel of LinkedIn-pagina.
Een ander gevaar, dat mogelijk toeneemt onder invloed van de economische crisis, is dat gratis netwerken hun diensten betaald willen maken zodra ze veel leden hebben. De populaire gratis versie zou dan kunnen verdwijnen of aanzienlijk worden uitgekleed.