Deloitte verwacht grote consolidatieslag in bouwsector

28 november 2011 Consultancy.nl

De grote Europese bouwbedrijven staan aan de vooravond van een consolidatiegolf. Dit blijkt uit de jaarlijkse 'Deloitte European M&A Construction Monitor'. De grote bouwconcerns worden veelal groter en krachtiger. Veel kleinere Europese bouwbedrijven gaan ten onder in de consolidatieslag.

De Monitor laat zien dat er in Europa grote verschillen bestaan als gekeken wordt naar de verwachte fusie- en overnameactiviteiten per land. Landen als Ierland en Spanje verwachten geen of weinig activiteit op dit gebied. Nederlandse bouwbedrijven staan vooraan als het om fusie- en overname gaat. In de komende drie jaar wordt een verdubbeling van de overnameactiviteiten t.o.v. 2010 verwacht.

Bouwconcerns in het Verenigd Koninkrijk zien een daling van het beschikbare kapitaal zodat uitbreiding voor hen lastig wordt. Door deze ontwikkeling kunnen zij echter wel de interesse wekken van buitenlandse investeerders. De overnamemarkt is nu nog afwachtend. 'Veel partijen in Europa zijn terughoudend als gevolg van recente marktontwikkelingen. Als er al kapitaal beschikbaar is, dan houdt men dit achter de hand voor mogelijke tegenvallers', aldus Jurrien Veldhuizen', partner bij Deloitte Real Estate en verantwoordelijk voor de Monitor.

De Europese bouwbedrijven die door de aanhoudende malaise op de financiële markten slecht presteren, worden een steeds belangrijke overnamekandidaat. "De marktwaarde van deze bouwbedrijven wordt steeds lager, waardoor de financieel sterkere partijen wachten op het juiste moment om hen over te nemen", meent Kees Zachariasse, M&A partner bij Deloitte Real Estate. De opleving op het gebied van fusie en overname werd voor de zomer nog voorzien in 2012. Steeds meer Europese bouwbedrijven zien deze overnameslag echter pas in 2013. 

"De Europese bouwsector staat een consolidatieslag te wachten. De ontwikkeling die we dan zien, is het nog groter worden van de reeds financieel sterke bouwconcerns. De kleinere en meer regionaal georiënteerde of specialistische bouwbedrijven blijven naast de grote concerns bestaan terwijl de grootste klappen zullen vallen in het middensegment", aldus Veldhuizen. "Vooral bouwconcerns uit de landen die door het aantrekken van grote (bouw)projecten weer meer omzet maken, zullen de middelgrote bouwbedrijven over nemen. Polen is hier een voorbeeld van". 

Deloitte European M&A Construction Monitor
De Deloitte European M&A Construction Monitor kijkt jaarlijks naar de ontwikkelingen van de Europese bouwbedrijven op de fusie- en overname markt in west en oost Europa.

Nieuws

Meer nieuws over