Deloitte: Nederlandse breedband is wereldtop

05 februari 2010 Telecom Paper

De Nederlandse breedband-infrastructuur behoort tot de wereldtop, concludeert adviesbureau Deloitte in een onderzoek in opdracht van NLKabel. De geboden downloadsnelheden beantwoorden nu en in de toekomst aan de vraag naar breedband en een financiële overheidsrol bij investeringen in de infrastructuren is daarbij niet nodig.

Een delegatie van de kabelsector heeft het rapport aangeboden aan Ferd Crone, voorzitter van de Task Force Supersnel Breedband. Deze Task Force is ingesteld door staatssecretaris Heemskerk om gemeenten van advies te voorzien over hun mogelijke rol bij de stimulering van breedbandnetwerken. Deloitte concludeert uit een internationale vergelijking dat kleine, welvarende landen met concurrerende infrastructuren de hoogste bandbreedtes kennen.

Nederland voldoet aan al deze drie criteria volgens het adviesbureau. Tot 2013 groeit de consumentenvraag aan downloadsnelheden met 40% tot 46 – 74 Mbps. De benodigde uploadsnelheid is ongeveer een kwart van de downloadsnelheid. De bandbreedte over kabel kan nog verder worden opgevoerd tot theoretisch 4 Gbps. De studie concludeert ook dat de uitrol van LTE een impuls zal geven aan het gebruik van mobiel breedband.

Nieuws