Deloitte: Herstel wereldwijde chemische sector

08 april 2010 Consultancy.nl

De wereldwijde chemische sector laat in 2010 een bescheiden verbetering van de groei zien. De vraag vanuit de markt neemt wereldwijd weer toe, maar het herstel bij de eindmarkten is ongelijkmatig te noemen. Lichtpuntjes vormen de automotive-, constructie-, electronica- en farmaceutische markten. Dit concludeert Deloitte in het rapport ‘Compass 2010: Global Chemicals Sector Outlook’.

Chemische bedrijven zullen hun bedrijfsdoelstellingen en korte termijn plannen opnieuw afstemmen op de huidige marktomstandigheden. Veel organisaties zullen in 2010 doorgaan met kostenreductie. “De bodem lijkt echter op dit vlak langzamerhand te zijn bereikt. Dit dwingt chemische bedrijven nog beter te kijken naar structurele kosten. Om beter op de huidige markt aan te sluiten, zullen bedrijfsstrategieën gericht moeten zijn op het vereenvoudigen en stroomlijnen van processen”, zegt Willem Vaessen, director binnen de branchegroep Manufacturing van Deloitte.

Bedrijven binnen de chemische sector kunnen teruglopende marges pareren door middel van innovatieve business modellen, die erop gericht zijn om geld te reserveren en een vrije cash flow te verbeteren. Voor bedrijven binnen de markt van speciality chemicals zal de focus liggen op groei en winstgevendheid door nieuwe diensten, geografische markten en technologieën. De goed presterende integrated players zullen zich lager in de bedrijfskolom bewegen om waardetoevoegende goederen te verwerven en kosten verder te reduceren.

Innovatieve technologieën op het gebied van energie, gezondheidszorg en klimaatsveranderingen bieden ook groeimogelijkheden voor de chemische industrie blijkt uit het rapport. Alhoewel budgetten die gereserveerd zijn voor research & development (R&D) gestaag afnemen, zien bedrijven wel de waarde van R&D op lange termijn en de impact dat het kan hebben op huidige groeistrategieën. “Beperkingen op het R&D budget zullen chemische bedrijven aanmoedigen om samenwerking met de academische wereld, innovatienetwerken en technologiebedrijven te vergroten” aldus Cees Jorissen, managing partner Manufacturing bij Deloitte.

Ook uitbreiding van het klantenbestand, goed portfolio management en fusies en overnames (M&A) staan het komend jaar hoog op de agenda. “Steeds meer bedrijven evalueren hoe ze hun huidige mix aan activiteiten en markten kunnen aanvullen. In de loop van 2010, als kredietmarkten verbeteren en waarderingen aantrekkelijker worden, zullen bedrijven munt slaan uit M&A kansen. Wij verwachten daarnaast dat private equity weer aantrekt als de beschikbaarheid van financiering verbetert,” zegt Cees Jorissen.

Nieuws

Meer nieuws over