Deloitte: Bouwconcerns diversifieren diensten meer

11 juli 2011 Consultancy.nl

De grote Europese bouwconcerns zijn in toenemende mate bezig hun diensten te diversifiëren. Om het afnemende aantal bouwopdrachten op te kunnen vangen, zijn zij steeds vaker actief in bijvoorbeeld de energie- en transportsector of op het gebied van waterzuivering. Dit blijkt uit het rapport 'European Powers of Construction 2010', een publicatie van Deloitte.

Onder de vijftig grootste bouwbedrijven van Europa zijn er negen die in 2010 nog maar minder dan 60 procent van hun omzet behaalden met bouwopdrachten. "De terugloop van het aantal opdrachten in de bouwsector leidt tot dalende prijzen in een markt die traditioneel al kleine winstmarges kent", vertelt Jurrien Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate Advisory. "Bedrijven kijken al langer over de grens voor opdrachten. Nieuw is dat veel bouwers zich nu ook steeds meer op alternatieve sectoren richten".

Bedrijven die er in slagen zich in nieuwe sectoren te vestigen, zien hun winstgevendheid toenemen. Terwijl op traditionele bouwprojecten een winstmarge (voor aftrek van rente en belasting) van 3,7 procent van de omzet gehaald wordt, boeken de concerns op projecten in nieuwe sectoren een gemiddelde winstmarge van 13,3 procent. Deze innovatieve strategie wordt door de grote Nederlandse bouwbedrijven nog maar weinig toegepast. Zij richten zich nog voornamelijk op hun primaire werkzaamheden en zijn beperkt actief binnen lucratievere alternatieve sectoren. "Met het oog op het lange termijn succes van de Nederlandse bouwsector is dat wat ons betreft absoluut een aandachtspunt", aldus Jurrien Veldhuizen. "Zeker gezien de huidige vooruitzichten voor de komende jaren in de Nederlandse infra-, woning- en utiliteitsbouw".

De investeringen die de Europese bouwbedrijven moeten doen om hun diensten te diversifiëren is sterk afhankelijk van de sectoren waar zij zich op richten. Concerns als het Spaanse Ferrovial hebben zich aanzienlijk in de schulden gestoken om wereldwijd concessies voor de aanleg van tolwegen te kopen. Dit terwijl bijvoorbeeld het Britse Balfour Beatty haar activiteiten succesvol uitbreidde met onder andere adviesdiensten en wagenparkbeheer, zonder dat hier grote investering noodzakelijk voor waren.

Over European Powers of Construction 2010
In het onderzoek "European Powers of Construction 2010" blikt Deloitte voor de achtste keer terug op de prestaties van de belangrijkste Europese bouwbedrijven van het afgelopen jaar. In de publicatie wordt de diversificatie en internationalisering in de bouwsector geanalyseerd. Tevens is gekeken naar de winstgevendheid en de schulden van de vijftig grootste Europese bouwbedrijven.

Nieuws

Meer nieuws over