Deloitte ontwikkelt muziekdatabase voor artiesten

08 februari 2011 Consultancy.nl

De wereldwijde muziekindustrie werkt aan de ontwikkeling van een wereldwijde repertoiredatabase. De database, die ontwikkeld en geïmplementeerd zal worden door Deloitte Consulting, moet de introductie van nieuwe muziek en overige diensten makkelijker en efficienter maken. Als gevolg zou de muziekindustrie jaarlijks circa €100 miljoen kunnen besparen aan administratie van auteursrecht. De besparingen kunnen vervolgens weer terugvloeien naar songwriters en andere intermediairs in de value-chain.

Deloitte Consulting is door o.a. Universal Music Publishing, EMI Publishing en een aantal grote organisaties die de auteursrechten beheren (bijv. Amazon en iTunes) ingehuurd om de wereldwijde repertoiredatabase te ontwikkelen en uit te rollen. Neil Allcock, partner bij Deloitte Consulting, heeft aangekondigd dat de eerste functionaliteit van de database op Korte termijn wordt gelanceerd. Het volledige project wordt afgerond binnen 18 tot 24 maanden.

Momenteel is er geen centrale database die de auteursrechten van songwriters bijhoudt. De muziek uitgeefrechten is een complexe markt omdat de muziek uitgeefrechten en opnamerechten in handen zijn van uiteenlopende organisatie. Als gevolg moeten nieuwe artiesten en online muziekdiensten contracten tekenen veel verschillende partijen - een complex en langdurig proces. Bovendien is het bestaande proces lokaal geleid – artiesten moeten dus in elk land waar ze actief zijn een overeenkomst sluiten met de desbetreffende organisatie in het land, zoals Buma/Stemra in Nederland.

Nieuws