Deloitte adviseert tegen Vlaamse i-net extensie .vla

11 november 2010 Het Nieuwsblad

De plannen voor een Vlaamse internetextensie .vla belanden – na een uitgebreide analyse van Deloitte Consulting – naar alle waarschijnlijkheid in de koelkast. Het thema ligt te gevoelig bij de Franstaligen, zo meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De plannen voor een Vlaamse evenknie van de Belgische .be-domeinextensie gaan al lang mee. De Vlaamse regering bestelde vorig jaar een haalbaarheidsstudie bij adviesbureau Deloitte. De consultants van Deloitte moest echter vaststellen dat er nauwelijks interesse bestond bij betrokken partijen zoals internetleveranciers, de internetsector en het bedrijfsleven. Er werden bovendien veel vraagtekens geplaatst bij het .vla-project, dat veel te weinig zou opbrengen in vergelijking met de kostprijs ervan.

En dan is er natuurlijk ook de politieke context. Als de Franstalige media straks melden dat de Vlaamse overheid een Vlaamse extensie lanceert, zal dat ongetwijfeld weer leiden tot politieke wrijvingen en speculaties over het einde van België.Momenteel werkt het kabinet aan een nota die zal worden voorgelegd aan de Vlaamse regering. Maar het enthousiasme om voor een .vla te gaan, lijkt verdwenen. Vlaanderen heeft nog maar zes maanden om het dossier rond te krijgen. Op 30 mei 2011 gaat het biedingvenster voor nieuwe internetextensies open en heeft de regering enkele weken tijd om een voorstel in te dienen. De volgende gelegenheid doet zich pas over enkele jaren voor.

Nieuws