Deloitte: 67% van de consumenten pint in supermarkt

01 september 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Hoewel het betalen met pin of chip in de supermarkt steeds gebruikelijker wordt, is ruim een kwart van de consumenten niet bereid altijd elektronisch te betalen. Zo blijkt uit onderzoek van Deloitte. Ofschoon supermarkten gebaat zijn bij een veiliger en goedkoper cashloos betaalsysteem, is de overstap naar een dergelijk systeem daarom voorlopig niet waarschijnlijk.

Nog maar een op de zes consumenten betaalt de dagelijkse boodschappen altijd met contant geld. Een even grote groep rekent kleine bedragen cash af en gebruikt voor hogere bestedingen de pinpas of credit card. De groep klanten die altijd elektronisch betaalt, neemt jaarlijks met enkele procenten toe en bedraagt nu 67 procent.

Omdat 28 procent van de consumenten echter aangeeft nog graag de mogelijkheid te behouden om cash te betalen, verwacht Deloitte dat supermarkten contante betalingen voorlopig nog blijven accepteren. Van alle klanten geeft 23 procent zelfs aan van winkel te zullen wisselen wanneer de eigen supermarkt geen contanten meer accepteert. “Geen enkele supermarktketen zal daar om als enige een dergelijke maatregel nemen”, vertelt Paul Op Heij, partner bij de branchegroep Retail van Deloitte. “Alleen met branche brede afspraken over gezamenlijke en gelijktijdige invoering van een geheel elektronisch betaalsysteem, kan de sector deze efficiëntieslag maken”.

De mogelijkheden van het elektronische betalingsverkeer maken het voor supermarkten aantrekkelijk om af te stappen van contante betalingen en alleen nog pin, chip en credit card aan de kassa te accepteren. Behalve in een fors lagere kans op overvallen en diefstal, resulteert een geheel elektronische betaalsysteem namelijk ook in een overzichtelijkere en goedkoper te beheren geldstroom. Bovendien verkort het de wachttijden bij de kassa.

Totdat er afspraken tussen de supermarkten zijn gemaakt, zullen betalingen met pin, chip en credit card in toenemende mate gestimuleerd worden. “Door bijvoorbeeld bij nog maar één kassa contant geld te accepteren, wordt de klant die elektronisch betaalt, beloond met een kortere wachttijd”, aldus Paul Op Heij.

Over de onderzoeken
Het ‘Consumentenonderzoek 2011’ is onderdeel van het rapport ‘Bedrijfsvergelijking 2011 Levensmiddelendetailhandel’. Het onderzoek is gehouden onder meer dan 2600 consumenten en brengt de beweegredenen van de consumenten ten opzichte van de winkelkeuze en het koopgedrag in kaart. Dit onderzoek is mede tot stand gekomen met behulp van Flycatcher Internet Research.

Het rapport ‘Bedrijfsvergelijking 2011 Levensmiddelendetailhandel’ bevat tevens een tweede onderzoek dat als doel heeft de autonome ontwikkeling van zelfstandige ondernemers in de levensmiddelendetailhandel inzichtelijk te maken en tevens een overzicht te bieden van de verwachtingen van de zelfstandige supermarktondernemers voor de toekomst. Het complete rapport zal tijdens de Foodretaildag op 13 september 2011 te Zeist gepresenteerd worden.