ConQuaestor: Bedrijven nemen meer tijd voor cijfers

01 juni 2010 ConQuaestor / Consultancy.nl

Aan de trend van AEX-fondsen om steeds sneller de jaarcijfers te publiceren is een eind gekomen. In 2010 was de gemiddelde publicatietermijn met 48,8 dagen iets langer dan de 48,6 dagen van vorig jaar, zo becijfert consultant ConQuaestor, die jaarlijks publicatiedata voor duizend beursbedrijven onderzoekt.

Rapporteren van de jaarresultaten steeds sneller

De laatste jaren zat de vaart er goed in. Nederlandse hoofdfondsen werden steeds sneller in het rapporteren van de jaarresultaten. In 2004 kostte het gemiddeld nog bijna zestig dagen om de jaarcijfers te rapporteren. Dat gold ook voor KPN, maar dit jaar lukte het telecombedrijf dat in 26 dagen.

De vertraging na jaren van versnelde rapportering is volgens de onderzoekers veroorzaakt door de verhoogde aandacht voor kwaliteit en betrouwbaarheid. 'Snel en betrouwbaar lijkt een tegenstelling, maar daarin schuilt voor bedrijven juist de uitdaging', zegt managing consultant Thomas Ros van ConQuaestor.

Europa langzamer dan VS

De jaarlijkse studie naar de publicatiedata van de 1,043 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de VS, VK en Europa laat tevens zien dat Europese bedrijven nog steeds aanzienlijk minder snel zijn met het bekendmaken van de voorlopige jaarcijfers dan hun Amerikaanse branchegenoten.

Het grote verschil tussen Amerikaanse en Europese bedrijven wordt veroorzaakt door de Amerikaanse wet- en regelgeving. 'De infrastructuur van bedrijven in de VS is beter ingericht op het snel rapporteren van de cijfers omdat ze verplicht zijn ieder kwartaal rapportages te maken die te vergelijken zijn met jaarrekeningen', aldus Ros.

Het goedgekeurde accountantsverslag duurt aan de andere kant voor Amerikaanse bedrijven weer veel langer dan in Europa, waardoor de voorsprong teniet wordt gedaan. Dat Amerikanen vervolgens langer doen over de goedgekeurde accountantsverslagen ligt volgens Ros vooral aan de Sarbanes-Oxley-wet, een wet die deugdelijk ondernemingsbestuur afdwingt. Bestuurders in de VS kunnen daar met terugwerkende kracht op worden afgerekend.

ASML weer de snelste

Van de Nederlandse bedrijven met een notering aan de AEX was ook dit jaar ASML traditiegetrouw weer de snelste, maar had wel vijf dagen langer nodig dan een jaar eerder. In totaal kwamen slechts vijftien bedrijven eerder met de cijfers naar buiten. ASML is het enige Nederlandse fonds dat in de wereldwijde top tien staat. Die lijst wordt aangevoerd door netwerkbouwer Cisco Systems, die na elf dagen de jaarrapportage publiceert.

Nieuws