Clear2Pay: kansen mobiel betalen underbanked landen

08 december 2010 Consultancy.nl

Mobiel betalen is een van de nieuwe buzzwoorden in de financiele en telecom sector. Zo wordt er door veel aanbieders ijverig gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe mobiele betalingssystemen en zijn er over de wereld al enkele successen geboekt. Toch zijn er ook analisten die skeptisch zijn. Zij baseren zich vooral op de mislukking van de ‘elektronische portemonnees' een aantal jaren terug en op het feit dat onderzoeken aantonen dat de consument niet onverdeeld staat te wachten op mobiel betalen. Tijdens de Broadband Platform gaf Jan De Meester, security officer van payments adviesbureau Clear2Pay, zijn visie op mobiel betalen.

Mobiel betalen heeft potentie in underbanked landen
Jan De Meester is niet volledig overtuigd dat ‘mobiel betalen' de zaligmakende technologie van de toekomst wordt. Wél ziet hij veel mogelijkheden voor mobiel betalen in landen en gemeenschappen die nu ‘underbanked' zijn. In landen met grote groepen consumenten zonder bankrekening - bijvoorbeeld in Afrika – schuilt er wellicht een grote doelgroep. Dank zij het systeem van de prepaid-kaarten zijn zij het gewend om ‘geld op hun telefoon' te zetten. Van daar naar mobiel betalen, is een relatief kleine stap, schat de consultant van Clear2Pay.

Succes ontwikkelde landen afhankelijkheid van betalingsgemak, kostprijs en veiligheid
Maar of het ook een succes wordt in ontwikkelde landen? Wat daar vooral doorweegt voor de consument, is het betalingsgemak, de kostprijs en de veiligheid, aldus De Meester. En voorlopig lijken de meeste consumenten best tevreden met het betaalgemak en de veiligheid die een betaalkaart met pincode hen biedt. Als het mobiel betalen al doorbreekt, zal het trouwens vooral onder impuls zijn van niet-bancaire spelers, zoals mobiele telecomoperatoren en distributeurs zijn, denkt hij. En ook: de ‘mobiele portemonnee' zal een ‘mobiele portefeuille' moeten worden, waarin we meteen al die andere betaal-, getrouwheids-, klanten- en lidkaarten kwijt kunnen die nu zo'n onoverzichtelijk pak vormen in de portefeuille in onze achterzak of handtas.

Nieuws