World Wealth Report: Veel meer rijken ondanks crisis

26 juni 2010 Consultancy.nl

Rijke Nederlanders trekken zich niets aan van de economische crisis. Het aantal Nederlandse miljonairs is nooit zo hoog geweest als in het crisisjaar 2009. In dat jaar van historisch grote krimp steeg het aantal miljonairs met 15 procent naar 121.700 personen. Hun gezamenlijke vermogen groeide nog harder.

Dat blijkt uit een het rapport "World Wealth Report" van adviesbureau Capgemini en zakenbank Merrill Lynch. Jaarlijks brengen zij in kaart hoe het het puissant rijke deel van de wereldbevolking vergaat. Hun conclusie is dat alles wat de miljonairs in 2008 door de crisis aan vermogen zijn kwijtgeraakt in 2009 vrijwel volledig is terugverdiend. Tegelijk nam het aantal miljonairs toe van 8,6 miljoen in 2008 naar 10 miljoen in 2009.

Onder een miljonair verstaan de zakenbank en consultant iemand die minstens 1 miljoen dollar (ruim 800 duizend euro) vrij beschikbaar heeft om bijvoorbeeld mee te beleggen.

Een volledig sluitende verklaring hebben de opstellers van het World Wealth Report niet voor de tegenstelling dat de economie door een diep dal is gegaan en het aantal miljonairs records breekt. In bijna alle landen zijn er meer miljonairs bijgekomen. "Deels zit het hem in de na maart 2009 fors gestegen beurskoersen", meent Geoffrey Bruyn, de Nederlandse directeur van Merrill Lynch. "En miljonairs zijn over het algemeen wat alerter op wat er in de wereld gebeurt", stelt Patrick Neuwirth van Capgemini tegenover de Volkskrant. "Zo zijn ze er bijvoorbeeld in geslaagd goede rendementen in Azië te halen."

€31.000 miljard

De miljonairs van dat continent hebben Europa gepasseerd als het gaat om het vermogen dat ze samen bezitten. De 3 miljoen Aziatische miljonairs hebben 9.700 miljard dollar, de 3 miljoen Europese hebben 200 miljard dollar minder. Alle 10 miljoen miljonairs in de wereld, hebben samen 39.000 miljard dollar aan vermogen – ruim 31.000 miljard euro.

BCG: Global Wealth Report 2010

Begin juni heeft concurrent Boston Consulitng Group een soortgelijke conclusie getrokken. Volgens de strategy consulting bureau zijn er wereldwijd vorig jaar 14% 'dollarmiljonairs' bijgekomen. De superrijken  hebben de crisis al grotendeels verteerd: het aantal miljonairsgezinnen (uitgedrukt in dollar) is momenteel 11,2 miljoen.

Nieuws

Meer nieuws over