Booz & Company project bij Rode Kruis in opspraak

25 oktober 2010 Consultancy.nl

Directeur Rode Kruis onderzocht voor 'preferential bias' richting Booz & Company

Het Rode Kruis heeft bekendgemaakt dat Jussi Rautonen, alumni van Booz & Company en de huidige directeur van de bloedbank van het Rode Kruis in Finland, wordt verdacht van wanbeleid. De mededeling volgde een dag nadat een programma op de commerciële televisiezender MTV3 onthulde dat de directeur miljoenen euro’s heeft besteed aan strategy consulting diensten zonder de officiële offerte-procedure te volgen en zonder een formeel contract aan te gaan.

Booz & Company: €3.3 miljoen in 5 jaar aan advies

De diensten werden tussen 2004 en 2009 gekocht van slechts één bedrijf, Booz & Company, voor meer dan €3.3 miljoen. Jussi Rautonen werkte bij Booz & Company voordat hij naar het Rode Kruis ging en wordt vervolgd voor wanbeleid en intern voor ‘ongegronde bevooroordeling jegens één adviseur’.

Rautonen gaf geen gehoor aan suggesties voor andere strategy consultants

Volgens insiders van het Rode Kruis hebben overige MT leden overwogen om een ander strategy adviesbureau in te huren. Zo heeft McKinsey & Company een sterke reputatie en track record in de 'charity sector' en is het Rode Kruis in het verleden ook succesvol geadviseerd door andere concurrenten. Rautonen gaf geen gehoor aan de interne suggesties en koos voor zijn voormalige werkgever zonder een tender-procedure uit te zetten.

Jussi Rautonen heeft iedere vorm van overtreding ontkend. Het Finse Rode Kruis onderzoekt op dit moment Rautonen’s gedrag en relevante vervolgstappen.

Nieuws