Bain verwacht groei van financiele diensten in Afrika

21 april 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De financiële dienstenindustrie van Afrika, nu goed voor $107 miljard, zal in het komende decennium een indrukwekkende groei laten zien. Steeds meer banken richten zich op de opkomende middenklasse van het continent. In 2020 zullen financiële firma's 19% uitmaken van Afrika's BNP, vergeleken met 11% in 2009. Dat concluderen consultants van Bain & Company in de studie 'Financial Services in Africa: A Decade of Opportunities'. Het rapport werd gepresenteerd tijdens de Reuters Africa Investment Summit van 7-10 maart 2011.

Bain Partner Andrew Tymms zei dat Afrika's financiële dienstenindustrie met een gezamenlijk groeitempo van 15% zal blijven doorgroeien tot 2020. Hiermee groeit de sector sneller dan het BNP.

Retail banking
Retail banking ziet de grootste groei tegemoet. In 2020 zal het bijna 40% van Afrika's bankenomzet uitmaken, geholpen door een snelle adoptie van mobiel bankieren. "Retail banking zal sneller groeien dan corporate banking, wat leidt tot een aandeel van 38% in de bankenomzet in 2020. Oorzaak is de opkomst van de voorheen 'bankenloze' bevolking en een verschuiving naar geavanceerde producten", zei Tymms. De grootste bijdrager aan retail banking zal het 'mass retail segment' zijn, dat zich richt op klanten met lage inkomens en de landelijke arme bevolking. Vele van hen hadden voorheen geen bankrekening.

Mobile phone banking
Een ander gebied waarin veel groeimogelijkheden liggen is volgens het strategy consulting kantoor mobiel bankieren. Doordat Afrika zeer beperkte internettoegang heeft en veel Afrikanen in landelijke gebieden wonen, richten banken zich steeds meer op mobiele telefonie om hun klanten te bereiken.

In Afrika zullen in er de komende vijf jaar 224 miljoen mobiele telefoongebruikers bijkomen, waardoor 68% van de bevolking een mobiele telefoon bezit, gelooft Tymms. Dit zal de verspreiding van bancaire diensten onder de honderden miljoenen Afrikanen zonder bankrekening helpen.