AT Kearney GSLI: Top 50 landen voor outsourcing 2011

21 maart 2011 Consultancy.nl

India, China en Maleisië zijn de beste landen om te outsourcen. Dat blijkt uit het rapport Global Services Location Index 2011 van A.T. Kearney. India, China en Maleisië bezetten de eerste drie plekken van de lijst sinds de lancering van de index in 2003. Aziatische landen domineren de lijst, Baltische landen worden steeds aantrekkelijker als outsourcinglocatie.

De belangrijkste highlights van de lijst zijn:

  • Azië domineert de top tien van de Global Services Location Index, met India (1), China (2) en Maleisië (3) opnieuw bovenaan. Verder staan Indonesië (5), Thailand (7), Vietnam (8) en de Filippijnen (9) in de top tien. De kracht van deze landen varieert van India, dat een diepe en brede vaardighedenbasis bezit, tot Vietnam, dat financieel het meest competitieve land op de lijst is.

  • Het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden steeds aantrekkelijker, door hun nabijheid tot Europa en een enorme hoeveelheid talent. Egypte is leidinggevend in de regio en staat wereldwijd op de 4e plek, hoewel de ranglijst werd samengesteld vóór de politieke onrust. De politieke onzekerheid en het risico dat met Egypte wordt geassocieerd is dramatisch toegenomen. De situatie zal scherp moeten worden geanalyseerd om te bepalen of het risicoprofiel op lange termijn verandert. De Verenigde Arabische Emiraten klimmen naar de 15e plek overall. Zij dienen als spil in regionale diensten.

  • Terwijl veel Europese landen diep werden geraakt door de financiële crisis, zagen Estland (11), Letland (13) en Litouwen (14) hun beoordelingen stijgen. Toen zij net als de eurozone veel last ondervonden van de crisis, begonnen ze met een proces van “interne devaluatie”. Er werd gesneden in lonen en uitgaven, waardoor ze zeer competitieve kostenstructuren konden aanbieden. Het Verenigd Koninkrijk profiteerde ook van een scherpe daling in loonkosten, en klom van een 31e plek in 2009 naar de 16e plaats.

  • De VS is de topklant voor outsourcingdiensten, en maakt 63% van de wereldwijde IT-outsourcinguitgaven uit. Zijn Tier II-locaties staan op de 18e plaats, dankzij een combinatie van talent en toegang. Canada heeft zijn kostenvoordeel zien verdwijnen en zakte naar plaats 39.

  • Latijns-Amerika blijft de VS goed dienen, en zal naar verwachting in belang groeien. Mexico leidt dit jaar de regio. Een scherpe daling in arbeidslonen, de toegenomen aantrekkingskracht van “near-shoring” en een goed ontwikkelde talentenpoel leidden tot de 6e plaats wereldwijd. Chili zakte van de 8e naar de 10e plek, Brazilië bleef staan op plaats 12 voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Over de Global Services Location Index

De Global Services Location Index, opgericht in 2004, analyseert en rangschikt de top 50 landen voor outsourcingactiviteiten, waaronder IT-diensten en –ondersteuning, contractcenters en back-officeondersteuning. De score van elk land bestaat uit een gewogen combinatie van relatieve scores op 43 metingen. De metingen zijn gegroepeerd in drie categorieën: financiële aantrekkelijkheid, menselijke vaardigheden en beschikbaarheid, en zakelijke omgeving.

Nieuws

Meer nieuws over