Arthur D. Little: investeringen in glasvezel niet nodig

13 september 2006 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De huidige investeringen in breedbandnetwerken zijn meer dan genoeg om aan de toekomstige vraag te voldoen.

In 2011 heeft de gemiddelde consument maximaal 50 megabit per seconde (Mbps) upstream nodig. En dat is als de consument alles tegelijk doet (zoals browsing, hdtv kijken, voip, webradio, podcast, videoconferencing en p2p-uitwisseling).

Omdat deze snelheden met de huidige netwerken al mogelijk zijn, waarschuwt Konstantinos Apostolatos van adviesbureau Arthur D. Little, voor al te grote investeringen in nieuwe infrastructuur, zo zei hij tijdens de International Broadcasting Conference in Amsterdam. "Het risico bestaat dat de bedrijven de investeringen niet terugverdienen."

Apostolatos, die onderzoek deed naar de breedbandmarkt na 2011, voorziet dat over enkele jaren 10 tot 15 procent van de hele infrastructuur in Nederland 'fiber to the home' zal zijn.

Dsl blijft in Nederland de populairste internetverbinding met een geschat marktaandeel van ongeveer 40 procent. Het aantal kabelinternetters zal nog wel stijgen, maar blijft met minder dan 15 procent marktaandeel ver onder het aantal dsl-aansluitingen, denkt Apostolatos.

Penetratie

Rond 2011 is de internetpenetratie in Europa gestegen tot 80 tot 90 procent, zo is de verwachting. Zeker in Nederland is de markt van internettoegang al heel ver. Volgens de onderzoekers is er lang niet genoeg vraag om de beschikbare bandbreedte optimaal te gebruiken.

"Daarom wordt de strijd om de consument over drie tot vier jaar niet meer beslist door internettoegang, maar door content en diensten", voorspelt Apostolatos. Daarvoor moeten providers wel meer consument- en servicegericht worden", denkt hij.

Deze verandering zal ook gevolgen hebben voor de arpu (de omzet per gebruiker), denkt de adviseur van Arthur D. Little. "Bij internettoegang is de arpu de laatste jaren alleen maar gedaald. Nu zal die stabiliseren, en mogelijk zit er na 2008 zelfs een stijging in."

Ook voorziet hij dat er consolidatie en convergentie van markten optreedt. Mobiele providers willen vast internet gaan aanbieden. En andersom. Verder worden triple play-diensten en quad play-diensten steeds belangrijker.