Aon Hewitt: Dekkingsgraad pensioenfondsen in orde

06 februari 2012 Consultancy.nl

Volgens adviesbureau Aon Hewitt is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen eind januari gestegen met 1 procent naar 105 procent. Daarmee komt de gemiddelde dekkingsgraad weer op het wettelijk minimum van 105%. De stijging is het gevolg van gestegen aandelenkoersen in januari 2012, de gedaalde rekenrente en de ingreep doorgevoerd door DNB eind vorig jaar. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van wereldwijd HR adviesbureau Aon Hewitt.

Grote stijging door bijstelling van berekening door DNB
Ondanks de lichte stijging in de gemiddelde dekkingsgraad is de echte stijging eind december gerealiseerd toen De Nederlandse Bank in plaats van de lange rente van eind december de gemiddelde lange rente van het laatste kwartaal 2011 toestond voor de berekening. Door de maatregel steeg de gemiddelde dekkingsgraad eind december al van 98 procent naar 104 procent.

"Deze bijstelling van de rentetermijnstructuur door DNB heeft een verlagend effect op de pensioenverplichtingen," zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. "Dat heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Het deed de gemiddelde dekkingsgraad volgens de Pensioenthermometer in december 2011 stijgen van 98% naar 104%."

Sommige fondsen nog onder het wettelijk minimum
Helaas is er sprake van een gemiddelde dekkingsgraad van 105 procent, er zijn dus fondsen die veel beter en ook fondsen die veel lager scoren dan de 105 procent. Toch geeft het de burger moed. Want stijgt het aandelenrendement weer zo stevig als in 2011 en stijgt de lange rente door betere economieperspectieven weer wat, dan kan ook de dekkingsgraad van de zwakke pensioenfondsen wel weer eens buiten de gevarenzone van het korten op pensioenen kunnen komen. En zo blijven de pensioenontvangers en -opbouwers het slachtoffer van het kat en muisspel van rendement, rente en pensioenverplichtingen.

Nieuws

Meer nieuws over