Technische consultancybedrijven KEMA en DNV fuseren

23 december 2011 Consultancy.nl

Energiekennisbedrijven KEMA en Det Norske Veritas (DNV) fuseren. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht. Het gecombineerde bedrijf gaat verder als DNV KEMA Energy & Sustainability. De 1,800 werknemers van KEMA zullen worden aangevuld met 500 experts van DNV. De huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van KEMA, Thijs Aarten, zal leiding geven aan de nieuwe onderneming. Het wereldwijde hoofdkantoor blijft gevestigd in Arnhem.

KEMA is opgericht in 1927 en is wereldwijd actief is in de volledige energiewaardeketen op het gebied van technische dienstverlening en business consultancy. DNV is in 1864 opgericht en levert wereldwijd diensten op het gebied van risicomanagement, met een specifieke focus op de maritieme en energiesector.

Strategische en culturele match
Volgens DNV en KEMA zijn de diensten van beide adviesbureaus complementair op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid. “Alle activiteiten zullen geïntegreerd worden tot een sterk aanbod van diensten aan de internationale energiesector. Deze diensten omvatten de gehele energiewaardeketen: van energiebron tot eindgebruiker waaronder windenergie, afvangen en opslaan van CO2, handel in CO2, energiebesparing, opwekking, transmissie en distributie van elektriciteit, en energiegerelateerde testen, inspecties en certificatie” aldus de bureaus in het persbericht.

Geen overname
Ondanks dat de Noren bijna driekwart van de aandelen van KEMA hebben gekocht benadrukt KEMA dat er geen sprake is van een overname “Met DNV hebben wij een partner gevonden die bereid is te investeren in onze bedrijfsvoering", benadrukt topman Thijs Aarten van KEMA. “De samenwerking betekent niet alleen dat we meer mogelijkheden hebben om te innoveren. Maar ook de mogelijkheid om te groeien."

“Samen hebben we 2,300 experts die tegemoet komen aan de behoeftes van een industrie die sterk aan het veranderen is en groeit. De combinatie van electriciteitopwekking op basis van schonere brandstoffen en de toename van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zal met recht wereldwijd impact hebben. Dit is de strategische rationale voor de grootste investering van DNV ooit. In combinatie met de andere 8,000 werknemers van DNV die onze maritieme, olie & gas en andere klanten ondersteunen, zal deze investering van DNV een toonaangevende partij maken op het gebied van third party en technische adviesrollen.” zegt Leif Arne Langøy, voorzitter van de Board of Directors van DNV.

Nieuws