Accenture Nederland zet in op elektrisch vervoer

11 maart 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Accenture neemt 15 Nissan Leaf elektrische auto’s in gebruik. In totaal stelde autoproducent Nissan 100 auto’s vroegtijdig beschikbaar voor het bedrijfsleven in regio Amsterdam. Deze volledig elektrisch aangedreven auto’s, uitgeroepen tot ‘auto van het jaar in 2011’, worden geïntegreerd in het wagenpark van Accenture. Een gevarieerde groep consultants gaat de auto’s gebruiken voor woon-werkverkeer en klantbezoeken. Deze groep krijgt ook de beschikking over een eigen parkeerplaats met oplaadpunt. Met deze pilot ondersteunt Accenture haar duurzaamheidsdoelstellingen en stimuleert de snelle overstap naar elektrisch vervoer. Bovendien bieden de ervaringen binnen deze pilot waardevolle praktijkinformatie over de inzet van elektrische auto’s. De auto’s worden eind deze maand verwacht.

Hoewel de potentie van elektrisch vervoer inmiddels algemeen bekend is, vertraagt een aantal drempels de brede inzet. Vragen over de kwaliteit van batterijen en de beperkte beschikbaarheid van parkeerplaatsen met oplaadpunten voeden de onzekerheid. Hierdoor zijn veel bedrijven en leasemaatschappijen terughoudend bij de aanschaf van elektrische auto’s. Om dit proces te versnellen, is Accenture onder andere deelnemer aan DC-TEC, een Nederlands consortium voor de gezamenlijke inkoop van elektrische auto’s.

Parallel aan het inkoopinitiatief is het bedrijf een eigen pilot met elektrische auto’s gestart. Door zelf elektrisch vervoer te gaan gebruiken, is het mogelijk om informatie uit de eerste hand te verzamelen. Omdat consultants intensief gebruik maken van hun auto is dit een belangrijke testcase voor de haalbaarheid, kansen en uitdagingen van elektrisch vervoer.

Mark Schütz, Senior Manager en verantwoordelijk voor elektrisch vervoer-consulting in Europa bij Accenture: “Elektrisch vervoer heeft absoluut de toekomst. Mede bepalend voor het succes van elektrisch vervoer is de mate waarin automobilisten bereid zijn open te staan voor een nieuwe vorm van mobiliteit. Uit recent onderzoek en uit de eerste pilots komt duidelijk naar voren dat bestaande vooroordelen van automobilisten, bijvoorbeeld met betrekking tot gemak, niet terecht blijken. Veel rijders zijn erg enthousiast en laten hun vooroordelen snel varen als ze eenmaal elektrisch hebben gereden. Binnen Accenture hebben zich enkele honderden collega’s zich aangemeld om in een van de Nissan Leafs te kunnen gaan rijden. We hopen met deze pilot onze kennis verder uit te breiden en uit te dragen.”

Car sharing op de Zuidas
Van de 15 elektrische auto’s die Accenture aanschaft, zijn er twee beschikbaar gesteld aan een car sharing project op de Zuidas. Samen met andere bedrijven en de gemeente Amsterdam wordt zo geprobeerd om de verkeers- en parkeerdruk op de Zuidas te verminderen. Bovendien heeft dit ook invloed op de luchtkwaliteit. Medewerkers die overdag een afspraak hebben, kunnen met de trein naar kantoor komen en vervolgens met een elektrische auto naar hun afspraak rijden.

Anja Groenewoud, Managing Director van Accenture Nederland: “De keuze voor elektrische auto’s in dit vroege stadium onderstreept dat duurzaamheid centraal staat in onze bedrijfsvoering. Zo ligt ons kantoor pal naast het treinstation, ondersteunen we het nieuwe werken en bestaat ons wagenpark al voor een belangrijk deel uit hybride auto’s. Bovendien krijgen medewerkers met een leaseauto ook een NS Businesscard zodat ze hun auto bewust kunnen gebruiken. We willen zelf zo duurzaam mogelijk opereren en onze ervaringen benutten om ook anderen over de streep te trekken.”