Accenture: Champignontelers moeten samenwerken

25 april 2010 Agri Holland

Nederlandse champignontelers moeten meer samenwerken en proberen de regie in de keten in handen te krijgen. De telers moeten onderzoek, afzet en productie gaan beheersen. Lukt dat niet dan kan de teelt voor een belangrijk deel uit Nederland verdwijnen. Dat stelt het adviesbureau Accenture, dat een analyse voor de champignonsector heeft gemaakt. De resultaten van die studie kwamen aan de orde tijdens de Nationale Paddestoelendag op 22 april in Kerkdriel.

Kostprijs hoog in Nederland

Het management consulting en IT consulting kantoor rekende een aantal scenario's door voor de champignonteelt. Als er niets verandert, verschuift de productie van verse champignons naar Oost-Europa en Azië. In Nederland bedraagt de kostprijs 1,28 euro per kilo champignons. In Polen is die 97 cent per kilo en in China slechts 52 cent. Er moet rekening mee worden gehouden dat China in de toekomst ook Europa gaat proberen te beleveren met champignons. Bovendien neemt de consumptie van champignons in Europa af.

Marges van champignontelers relatief laag

Uit het onderzoek van Accenture blijkt ook dat Nederlandse telers een marge van slechts 1% hebben. In de handel en het supermarktkanaal is die marge 14%. Via het oprichten van een nieuwe telersvereniging, die het aanbod kan beheersen, kan de positie van telers sterker worden. Dan is de verwerking bereid overschotten op te nemen van de versmarkt. Ook zijn nieuwe producten nodig en promotie. De coöperatie CNC, die 95% van de telers in Nederland bereikt, zou het voortouw kunnen nemen.

Nieuws