Accenture: Arabieren willen minder brandstoffen
Negen op tien consumenten uit het gebied rond de Arabische Golf zou wensen dat hun land zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor de opwekking van energie zou afbouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Accenture.
Meer dan twee op drie consumenten voegt er echter aan toe dat het terugschroeven van het energieverbruik geen optie is. Het antwoord ligt volgens hen in het ontwikkelen van minder milieubelastende energiebronnen. Twee op drie consumenten is van oordeel dat daarbij ook kernenergie zal moeten ingeschakeld worden. Uit het onderzoek blijkt verder dat negen op tien ondervraagden ook zou wensen dat de overheid een grotere macht zou uitoefenen op de energiesector om de uitdagingen op de markt onder controle te houden.
"Het is onmogelijk om de klimaatverandering aan te pakken, tenzij er nieuwe bronnen van duurzame energie worden gecreëerd en de vraag van de consument wordt teruggeschroefd," aldus Omar Boulos, managing director van Accenture Middle East tegenover Arabian Business. "Maar uit het onderzoek blijkt dat de Arabische consument er niet vanuit gaat dat een lager energieverbruik een prioriteit is. Het zal echter vele jaren duren vooraleer hernieuwbare alternatieven volledig op kruissnelheid zijn gekomen. Tot op dat ogenblik zullen de overheid en de energiebedrijven creatieve manieren moeten vinden om de gewoonten van de consumenten bij te sturen en de energie-efficiëntie te verbeteren."
Energiebedrijven moeten leidende rol hebben
Uit het onderzoek blijkt verder dat de consumenten rond de Arabische Golf er meer dan in andere regio's op vertrouwen dat de energiebedrijven de problemen zullen aanpakken, maar ze vragen ook een sterke imput van de overheid. Slechts 22 procent van de inwoners van de Arabische regio zegt helemaal geen vertrouwen te hebben in de energiebedrijven. Dat is één van de laagste niveaus uit de hele wereld en ook gevoelig lager dan het globale gemiddelde van 32 procent. Tegelijkertijd zegt 68 procent dat een ingrijpen van de overheid absoluut nodig is. Wereldwijd ligt dat cijfer op 45 procent. Omar Boulos zegt dat de overstap naar een milieuvriendelijke economie in de regio wellicht geruime tijd zal duren, maar voegt er aan toe dat er toch al de nodige steun is voor die transformatie.