Aantal organisatieadviesbureaus verdrievoudigd

15 augustus 2006 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Elke dag besluiten vijf professionals in Nederland verder door het leven te gaan als organisatieadviseur. Hierdoor is het aantal organisatieadviesbureaus de afgelopen tien jaar verdrievoudigd tot bijna 27 duizend. Utrecht heeft de grootste ‘adviseursdichtheid’. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zelfstandig adviseurs
De groei is met name te danken aan de zogeheten eenpitters, zelfstandig adviseurs die geen personeel in dienst hebben. Acht van de tien bureaus valt onder die categorie.

Het cliché wil dat het met adviseurs is als met cafés: ze zijn altijd nodig, in goede en slechte tijden. Bij een krimpende economie mogen adviseurs aangeven hoe bedrijven de kosten kunnen drukken. Zodra de bedrijvigheid weer aantrekt, moeten adviseurs helpen bij productinnovatie en de verovering van nieuwe markten.

In de praktijk kregen organisatieadviseurs in de jaren 2002 tot 2004 harde klappen. Niet alleen bedrijven hielden de hand op de knip. Ook de overheid, voor veel bureaus goed voor een substantieel deel van de omzet, zette de rem op het inhuren van adviseurs.

De impact op de sterk gegroeide organisatieadviesbureaus waren niet mis. Het aantal werknemers bij de 25 bureaus, aangesloten bij de Raad voor Organisatieadviesbureaus (ROA), daalde van 2001 tot 2003 met een vijfde tot 3,150. Nu is het aantal consultants weer terug op het niveau van 2001. Zo nam Twynstra Gudde het afgelopen halfjaar 25 adviseurs aan waardoor het nu 325 consultants in dienst heeft.

Niet alle adviseurs
In de getallen van het CBS zitten lang niet alle adviseurs die een ondernemer kan inschakelen. Voor een advies over zijn communicatie kan hij terecht bij een public relationsbureau. En voor puur bedrijfseconomische adviezen zijn weer andere adviseurs. Als die adviseurs, ook vaak eenpitters, worden opgeteld bij de organisatieadviesbureaus, kan de ondernemer die op zoek is naar goede raad aankloppen bij bijna 34 duizend adviseurs.

Adviseursdichtheid
Ondernemers in Utrecht hebben de meeste keus. Dit is de provincie met de de hoogste adviseursdichtheid. In een op de vijftien Utrechtse bedrijfsvestigingen zit een organisatieadviseur. Zeeland is de provincie met de minste adviseurs: in slechts een op de 74 bedrijfvestigingen is een adviseur te vinden.