APPM: Green Business Club Beatrixkwartier opgezet

23 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vorige maand is in Den Haag de Green Business Club Beatrixkwartier gestart; een samenwerking van bedrijven in het gebied met de bewonersverenigingen en de gemeente Den Haag. Samen wordt gestreefd naar een duurzamer en levendiger gebied. Als kickstart is een openbaar toegankelijk Pop-Up Park gerealiseerd.

Green Business Club
Adviesbureau APPM is de medeoprichter van de Green Business Club (GBC), een impactorganisatie die samen met lokale partijen werkt aan de verduurzaming van steden en gebieden in Nederland. Het richt zich op projecten en initiatieven die waarde toevoegen aan de kwaliteitsverbetering van verschillende gebieden en de gebouwen die hierin gevestigd zijn. De focus ligt op groene projecten en projecten met een sociaal-maatschappelijke waarde. De eerste GBC werd opgezet op de Amsterdamse Zuidas. In navolging op zijn succes is besloten om ook elders in het land lokale GBC’s op te zetten, waarvan GCB Beatrixkwartier in Den Haag het vijfde initiatief is, naast GBC’s op Utrecht Centraal, in het Groene Hart en Breda.

GBC Beatrixkwartier
De Green Business Club Beatrixkwartier werd op 11 december 2014 in Den Haag gelanceerd. De initiatiefnemers zijn - naast APPM - ingenieursbureau DGMR, BAM Utiliteitsbouw, Bouwinvest, PostNL, MN en de gemeente Den Haag. Zij willen samen met een groot aantal bedrijven het gebied verder verduurzamen en verlevendigen. Deze organisaties werken hiervoor samen met verschillende instellingen en bedrijven in het gebied en de bewoners van de wijken Bezuidenhout West en Midden. De GBC Beatrixkwartier brengt bedrijven en gemeente samen om best practices uit te wisselen, kansen te benoemen en deze om te zetten in concrete projecten.

Gemeente Den Haag, APPM

Nikaj van Hermon van PostNL, de voorzitter van GBC Beatrixkwartier, over de nieuwe GBC: “Het Beatrixkwartier is een mooie locatie met een hoop duurzame gebouwen. Maar het is allemaal te veel naar binnen gericht. Iedere ochtend rijden de medewerkers hun auto de parkeergarage in of stappen ze vanuit de Randstadrail direct hun kantoorgebouw binnen en denken, ‘Zo, wij zijn binnen’. De Green Business Club wil proberen dit gebied leuker te maken, aantrekkelijker voor de gebruikers en dus de levendigheid vergroten.”

Pop-Up Park
Om de behoeften van het gebied in kaart te brengen zijn in 2014 verschillende gesprekken gevoerd met de betrokkenen in het gebied, waarbij de thema’s energie, mobiliteit en levendigheid werden behandeld. Dit leidde tot het eerste initiatief van de GBC in Den Haag: het Pop-Up Park, een openbaar toegankelijk park voor iedereen. Het park is opgezet op een terrein dat al enkele jaren braak lag en bevindt zich voor de halte van de Randstadrail 3 en 4 aan de Prinses Beatrixlaan. Tot eind vorig jaar was er een kleine ijsbaan gelegd, en in 2015 zijn er verschillende plannen waaronder de aanleg van een volleybalveld en een biologische markt.