Alvarez factureert 7 miljoen, klant bespaart 81 miljoen

20 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Amerikaanse staat Louisiana kan in het huidige fiscale jaar meer dan $80 miljoen besparen en in de komende jaren wellicht zelfs meer dan $2 miljard. Dat blijkt uit een business case van de staat, gebaseerd op aanbevelingen van consultancybureau Alvarez & Marsal, dat zo’n $7 miljoen betaald kreeg voor zijn expertise.

Afgelopen jaar huurde de Amerikaanse staat Lousiana consultancybureau Alvarez & Marsal in om hen te helpen kosten te besparen en meer omzet te generen. Na een uitgebreide doorlichting bracht het advieskantoor in Q2 2014 zijn aanbevelingen naar buiten, waarin het stelde dat de staat op relatief eenvoudige wijze honderden miljoen zou kunnen besparen. Diverse aanbevelingen werden door Louisiana ter harte genomen en zijn inmiddels (gedeeltelijk) succesvol geïmplementeerd, met het resultaat dat er aan het einde van dit fiscale jaar naar verwachting een kostenbesparing van $81 miljoen gerealiseerd zal worden. Op lange termijn kan de structurele besparing zelfs oplopen tot $2,7 miljard, stellen de consultants.

Een overzicht van een aantal van de door Alvarez & Marsal gedane aanbevelingen:

New Orleans Louisiana

Verkoop van staatseigendommen
De consultants adviseerden de staat om diverse staatseigendommen te verkopen. Louisiana heeft meer dan 100 staatseigendommen te koop gezet; een strategie die al eerder werd toegepast nog vóór de aanbeveling werd gedaan om het begrotingstekort van Lousiana te dichten. Met de verkoop van de staatseigendommen verwacht de staat dit jaar meer dan $4,1 miljoen te genereren, en in het volgende fiscale jaar $28 miljoen.

Computersysteem voor publieke dossiers
De staat zal een nieuw computersysteem aanschaffen om publieke dossieraanvragen te beoordelen, in plaats van advocaten dit werk te laten doen. Dit zal de staat dit jaar zo’n $290.000 besparen.

Advertenties op het wegennet en mediatoegang tot verkeerscamera’s
Het departement van Transport en Ontwikkeling heeft advertentieruimte verkocht op masten langs (snel)wegen, daarnaast zijn verkeerscamera’s tot op bepaalde hoogte opengesteld voor adverteerders. In dit fiscale jaar genereren deze initiatieven samen zo’n $500.000 aan extra omzet.

Alvarez & Marsal

Aangepaste verzekering voor gebouwen in aanbouw 
Louisiana stelt de verzekeringsdekking bij voor gebouwen in aanbouw, vooral in kustgebieden. Dit zal dit fiscale jaar ongeveer $3 miljoen opleveren. Daarnaast verandert het departement van Transport en Ontwikkeling tevens de verzekeringsdekking op gebouwen, ferry’s en schepen, waarmee het departement zo’n $1,25 miljoen minder uitgeeft.

Gebruik van dunner asfalt
Het departement van Transport zal dunner asfalt gebruiken bij nieuwe wegenbouwprojecten.

Gevangenen worden eerder vrijgelaten
Het ‘Department of Corrections’ heeft plannen gemaakt om meer gevangenen naar rehabilitatie- en aanverwante programma’s te sturen. Hierdoor kunnen gevangen uiteindelijk eerder in aanmerking komen voor vrijlating. Door 2.700 wetsovertreders aan de programma’s deel te laten nemen verwacht het departement dit jaar minstens $6,5 miljoen te besparen.

Voor zijn expertise ontving Alvarez & Marsal in totaal circa $7 miljoen aan fees. Hoewel Louisiana volgens officiële financiële bronnen al een aardig bedrag heeft bespaard en naar verwachting nog meer zal besparen, blijven sommige wetgevers sceptisch over de beslissing om de consultants in te huren. Volgens hen lagen sommige van de suggesties al op de tekentafel, of zelfs al in het implementatie-proces, voordat Alvarez & Marsal werd ingeschakeld.