Bureaucratie kost Australische economie 250 miljard

19 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Interne regelgeving binnen sectoren en organisaties staat bekend als één van de belangrijkste frustraties van bedrijven. Een onderzoek van Deloitte laat echter zien dat de kosten van compliance wel eens hoger kunnen liggen dan werd gedacht, geschat op $250 miljard per jaar. Volgens het Big Four kantoor belemmeren deze regels Australië’s productiviteit en zouden ‘betere regels’ tijd vrij kunnen maken die gestopt kan worden in het verbeteren van de productiviteit van organisaties.

Deloitte heeft onlangs zijn nieuwe rapport ‘Get out of your own way – Unleashing productivity’ uitgebracht, de vierde editie van de ‘The Building the Lucky Country’-serie van het bureau, die voor het eerst in 2011 gelanceerd werd. Deze serie werd door Deloitte gelanceerd om debat en actie op te doen laaien, rondom vraagstukken die essentieel zijn voor Australië’s toekomstige welvaart. De editie van dit jaar richt zich op de kosten voor bedrijven en van zelfopgelegde bureaucratie.

Australische bedrijven belast met eigen bureaucratie

De algemene conclusie van het rapport is dat Australië een mooie toekomst tegemoet kan zien wanneer het land in staat is zijn productiviteit op te schroeven, die momenteel belemmerd wordt door bureaucratie. “Aandacht schenken aan Australië’s overheid en diens bureaucratie is het helderste pad richting het verhogen van de nationale levensstandaard de komende tien jaar. Het is waar we de grootste fout gemaakt hebben als land, maar ook waar we de grootste – en meest winstgevende – progressie kunnen maken”, legt Chris Richardson uit, medeauteur en Deloitte Access Economics Partner. Het rapport toont aan dat het administreren en voldoen aan publieke en private sector bureaucratie Australië $250 miljard per jaar kost.

Tijd gespendeerd aan compliance

Momenteel geeft de gemiddelde werknemer zo’n acht weken per jaar uit aan administratie en voldoen aan de regels. “Op professioneel niveau zien we dat middel-managers en senior executives er zo’n 9 uur per week aan kwijt zijn, een volle werkdag. Voldoen aan de regels die bedrijven zichzelf hebben opgelegd kost overige werknemers 6,4 uur per week”, vertelt Richardson. Deloitte stelt dat deze tijd een belemmerende last vormt voor bedrijven en het hele land, aangezien deze tijd verloren gaat en niet wordt geïnvesteerd in productiviteit.”

Jaarlijkse regulatiekosten

Het meest opvallende aan de resultaten van het rapport is volgens de consultants dat de kosten voor het voldoen aan de door de private sector zelfverkozen regels, meer dan het dubbele bedragen dan de kosten voor het voldoen aan overheidsregelgeving. Zelfopgelegde regels kosten het land $155 miljard per jaar, waarvan 86% ($134 miljard) per jaar uitgegeven wordt aan compliance-kosten. Federale, staats- en lokale overheidsregels kosten Australië $95 miljard per jaar, waarvan $67 miljard per jaar aan compliancekosten wordt uitgegeven.

“Bureaucratie is niet iets dat alleen overheden beter kunnen doen – dat kunnen we allemaal. Betere regelgeving heeft de potentie om een grote drijfveer te worden voor het verhogen van de productiviteit, en ook van de levensstandaard. Bedrijven moeten het aanwezige winstpotentieel weer tevoorschijn halen, dat door hun eigen bureaucratie is vastgezet”, concludeert Gerhard Vorster, medeauteur van het rapport en Chief Strategy Officer bij Deloitte.

Het consultancybureau stelt tenslotte dat door een verlaging van de kosten à 250 miljard met slechts 10%, al 1,6% van het nationale inkomen kan worden bespaard. Hierdoor wordt de hervorming van regelgeving gezien als één van de belangrijkste pijlers van de overheidsagenda.