Strategy&: Big spenders niet per se meest innovatief

29 december 2014 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Terwijl Volkswagen opnieuw op #1 staat in de top 20 ranking van bedrijven met de hoogste R&D uitgaven, staat het Duitse automotive bedrijf niet vermeld in de top 10 van meest innovatieve bedrijven. Deze twee lijsten, beide opgesteld door consultancybureau Strategy&, laten zeer verschillende top 10’s zien, wat aangeeft dat hoge R&D uitgaven niet direct vertaald worden naar best practice innovatie. Slechts drie bedrijven met hoge uitgaven haalden de top-10 lijst van meest innovatieve organisaties, waarbij alleen Samsung in de top 5 van beide rankings voorkomt.

Global Innovation 1000 Study
In zijn onlangs uitgebrachte ‘Global Innovation 1000 Study’ concludeert strategie adviesbureau Strategy& dat hoewel R&D uitgaven in 2014 een recordbedrag van $647 miljard bereikten, de afgelopen vier jaar het groeipercentage gedaald is, naar het op een na laagste groeipercentage in de afgelopen 10 jaar – van slechts 1,4%.

Global Innovatie

Volgens Strategy& is dit dalende groeipercentage vooral waar te nemen binnen grote organisaties, aangezien de top 100 organisaties met de hoogste innovatie-uitgaven gezamenlijk goed waren voor minder dan 1% van de totale stijging in R&D uitgaven in 2014. Ter vergelijking, in 2013 was dit percentage nog 45%. Hoewel het groeipercentage significant gedaald is voor grote organisaties, zijn zij toch verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de totale R&D uitgaven. Uit het rapport blijkt dat de top 20 organisaties met de hoogste R&D investeringen nog altijd goed zijn voor meer dan 25% van de totale R&D uitgaven in 2014.

De top 20 lijst, die jaarlijks wordt opgesteld door het consultancybureau, toont aan dat de twee grootste uitgevers van 2013 hun posities hebben behouden. Volkswagen staat nog steeds op #1 met uitgaven van $13,5 miljard, een verhoging van 18,9% in vergelijking met 2013. Samsung staat opnieuw op #2, waarbij het zijn uitgaven met 28% verhoogde naar $13,4 miljard. Roche zakte twee plekken naar #5, waardoor zowel Intel als Microsoft een plek konden opschuiven, naar respectievelijk #3 en #4. De top 20 lijst is redelijk gelijk gebleven in vergelijking met 2013, met Amazon (#13), Ford (#15) en Cisco (#20) als de belangrijkste nieuwkomers.

De Top 20 RD Spendeerders

Het vergelijken van de top 10 meest innovatieve bedrijven en de top tien bedrijven met de hoogste R&D uitgaven levert interessante inzichten op. De #1 in R&D uitgaven, Volkswagen, staat niet in de top 10 van meest innovatieve bedrijven, terwijl Samsung, de #2 voor wat betreft R&D uitgaven, in de lijst van meest innovatieve bedrijven gerangschikt staat op #4. Die lijst wordt in 2014 aangevoerd door Apple (#1), Google (#2) en Amazon (#3). Een vergelijking van de twee lijsten toont dat de meest innovatieve bedrijven niet per definitie het meeste geld uitgeven, en vice versa. De enige bedrijven die in beide rankings te vinden zijn, zijn Samsung, Microsoft en Google.

Innovatiecapaciteit verbeterd
Een reden voor de ongelijkheid kan gevonden worden in het feit dat bedrijven hun innovatieskills aan het verbeteren zijn. Zo’n 76% van zo’n 500 innovatieleiders zegt dat zij beter zijn in innovatie dan pakweg 10 jaar terug. Barry Jaruzelski, Senior Partner bij Strategy& en medeauteur van het rapport, legt uit: “Bedrijven zeggen dat zij tegenwoordig beter zijn in innovatie dan tien jaar geleden. Het lijkt erop dat bedrijven tegenwoordig meer kunnen doen met minder, wat hen de mogelijkheid geeft om groeiende uitgaven te matigen, terwijl zij toch resultaten behalen."

De 10 Meest Innovatieve Bedrijven 2014 vs De Top 10 R&D Spendeerders 2014