Simon-Kucher: Openbaar vervoer Amsterdam duur

17 december 2014 Consultancy.nl

Het openbaar vervoer in Amsterdam behoort tot een van de duurste ter wereld, blijkt uit een vergelijkend onderzoek in 15 hoofdsteden van Simon-Kucher & Partners. Zowel de prijs van een los kaartje als de prijs van een maandabonnement is relatief duur. Volgens de onderzoekers zou onze hoofdstad er verstandig aan doen om voor abonnementen meer prijsdifferentiatie toe te passen.

In de afgelopen maanden deed adviesbureau Simon-Kucher & Partners onderzoek naar de kenmerken van OV-netwerken in 15 steden wereldwijd*, waaronder onze hoofdstad. De consultants keken naar 3 factoren: het aanbod van OV-mogelijkheden (trams, bussen, metro), tarifering en de klantervaring.

OV-netwerk
Het onderzoek toont aan dat de prijs van OV-vervoer in Amsterdam van de 15 onderzochte steden het allerduurst is. Een los kaartje kost in Amsterdam, uitgaande van geen bezit van een OV-chipkaart, €2,80, fors duurder vergeleken met andere steden als Madrid, Milaan en Parijs waar losse kaartjes tussen de €1,50 en €1,70 kosten. Met een prijs van €89,00 heeft Amsterdam, na Londen, ook het op een na duurste maandabonnement van alle onderzochte steden. 

Average monthly ticket prices

Voor iemand die 20 dagen per maand werkt, vertaalt dit zich door naar een prijs van zo’n €4,50 per dag. “Dit zorgt ervoor dat abonnementen in Amsterdam maar voor een zeer beperkte groep mensen van toegevoegde waarde zijn,” Jonathan van Spijker Baan, Senior Consultant bij Simon-Kucher & Partners in Amsterdam. Hier ligt een kans voor de stad, stelt de adviseur: “Amsterdam zou baat hebben bij meerdere abonnementsvormen.”

Voor OV-chipkaart houders is de prijssituatie iets voordeliger, met name voor korte afstanden. Doordat de prijs van een reis in Amsterdam afhankelijk is van de lengte van de rit is onze hoofdstad relatief goedkoop voor de korte afstanden. “In veel steden is het zo dat er onvoldoende gedifferentieerd wordt, bijvoorbeeld voor korte ritten,” zegt Van Spijker Baan.

% van inkomen
Simon-Kucher keek ook naar de prijs van openbaar vervoer ten opzichte van inkomensniveaus. Terwijl Amsterdam in absolute termen als de duurste bestempeld kan worden, is dit afgezet tegenover het inkomen van inwoners niet het geval. Zo zou een gemiddeld huishouden van 4 personen in Amsterdam wanneer ze allen gebruik zouden maken van openbaar vervoer €267 kwijt zijn, wat neerkomt op 5,5% van het inkomen**. In New York is percentage 6,1%, en in London zelfs 8,2%.

Public Transport - Monthly Expenses

* Amsterdam, Berlijn, Dubai, Londen, Madrid, Milaan, New York, Parijs, Santiago de Chile, Sao Paulo, Singapore, Sydney, Tokio, Warschau en Zürich.

** Voor deze berekening is het effect van een OV-studentenkaart niet meegenomen.