Accenture Technology wil met ICT het verschil maken

19 december 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Standaard IT-werk wordt meer en meer uitbesteed aan offshore-landen. In Nederland worden steeds hogere ervaringseisen gesteld. “Het is een paradox: jonge mensen worden vaak op standaardwerk gezet.” Maar dat werkt niet, weet Mark Wiermans van Accenture.

Terwijl Accenture in Nederland een imago heeft van managementconsultancy draait de dienstverlener ook om IT. Verreweg de meeste projecten die Accenture doet, hebben een sterke IT-component, vertelt managing director Mark Wiermans van Accenture’s Technology Solutions-tak in Nederland. “Wij bieden klanten een zogeheten end-to-end oplossing en dat begint vaak bij advies over strategie en management. IT is dan de invulling daarvan, óf het is de oplossing die iets nieuws mogelijk maakt.” IT is groot, onmisbaar en groeiende. “Ook in de moeilijkere jaren hebben wij nog altijd een flinke groei meegemaakt” en Wiermans ziet dat niet afremmen.

Accenture technology

Méér bieden dan standaardwerk
De behoefte aan Nederlands IT-talent houdt dus aan. De jonge generatie wil vaak een uitdaging. Ze zijn op zoek naar impactvol werk, weet Wiermans. Paradoxaal genoeg worden jonge mensen in de praktijk vaak ingezet voor repetitief standaardwerk. Het is juist dat soort werk dat er steeds minder is, aangezien dat wordt uitbesteed. Niet alleen aan dienstverleners, maar ook juist aan zogeheten offshore-landen zoals India, waar het goedkoper valt uit te voeren.

“Ook wij hebben de offshorebeweging meegemaakt. Het aantal offshore-medewerkers dat wij hebben voor Nederlandse bedrijven is ongeveer gelijk aan het aantal Nederlandse werknemers voor die klanten.” Daarbij is er wel een belangrijk verschil qua werk. De commodity-IT gaat offshore, vertelt Wiermans. Maar dat is geen eenmalig gebeuren. Het is een voortdurend proces. Wat nu nieuw is, kan morgen commodity zijn. Daarom leidt Accenture startende consultants op in de nieuwste technologieën en zorgt het ervoor dat zijn ervaren IT-professionals bijblijven met marktrelevante kennis.

Jaren ervaring ‘versus’ nieuwe ontwikkelingen
“Het IT-landschap is versnipperd. Enerzijds is er het meer standaard IT-werk, bijvoorbeeld op het vlak van development en testing. Dat is bulk; standaard voor veel klanten.” Over het algemeen wordt dát werk uitbesteed naar offshore-landen. Anderzijds zijn er nieuwe ontwikkelingen, soms door nieuwe technologie. “Daarbij hebben bedrijven graag een expert ‘bij zich’, iemand die aan het bureau van de Nederlandse klant staat. Een ervaren persoon met kennis die de klant niet heeft.”

Mark Wiermans, Accenture

Dit lijkt tegenstrijdig: én ervaren én nieuwe ontwikkelingen. Legio zijn de vacatureteksten waar op die manier onwetendheid uit spreekt. Maar Wiermans legt uit dat ervaring en ‘nieuw’ elkaar helemaal niet hoeven uit te sluiten. “Zo is front-end development nu behoorlijk nieuw en ‘in’, voor het digitaliseren van processen. De tools daarvoor van de afgelopen twee jaar zijn veelal Java-based. Iemand met Java-ervaring kan dus zeer ervaren zijn voor zo’n nieuwe ontwikkeling.”

Laat mensen slimmere dingen doen
Daarnaast is er de opkomst van analytics en de gang naar de cloud. Accenture biedt daarmee bijvoorbeeld goede rapportagemogelijkheden voor niet-IT-mensen zoals salesmanagers. Zodat data-analisten en IT’ers worden ontlast. “Laat je mensen slimmere dingen doen”, adviseert Wiermans. Datzelfde geldt voor Accenture die IT’ers zoekt die slimme oplossingen kunnen maken, maar vooral ook kunnen bedenken.

Dat zijn dan mensen die technologiekennis weten te combineren met zakelijk inzicht om de vertaalslag te maken naar de bedrijfsvoering van ondernemingen. Technisch inhoudelijke skills plus vakmanschap van IT-delivery aangevuld met kennis van wat processen en IT betekenen voor een sector. Hiervoor leidt Accenture intern mensen op en laat het mensen vooral dóen.

“Je leert veel in de trainingsprogramma’s die we bieden, maar uiteindelijk vooral door zelf uitdagende projecten te doen.” Daarnaast biedt het werknemers mogelijkheden om de work/life-balans naar eigen smaak in te richten. “Wij bieden oplossingen, ook voor onze mensen.”