Belangrijkste mobiele business apps voor consultants

16 december 2014 Consultancy.nl

Nederland telt meer dan 150.000 organisatieadviseurs. Voor hen geldt dat snel over de juiste informatie beschikken en efficiënt werken het verschil kan maken tussen een tevreden en een ontevreden klant, het wel of niet binnenhalen van een prospect en het wel of niet tijdig afronden van een deadline. Gelukkig zijn er steeds meer apps die je hierbij kunnen helpen. Wat zijn de beste apps voor consultants? Consultancy.nl geeft een overzicht, verdeeld over vier categorieën: ‘Mindmapping’, ‘Agendering’, ‘Presentaties’ en ‘Projectmanagement’.

Consultingmarkt 2014 eist efficiënt werken
Met de huidige trend van digitalisering en de snelle technologische ontwikkelingen wordt er anno 2014 steeds meer gevraagd van organisaties en van het personeel. Ook binnen consulting verandert het landschap in een razend tempo. Klanten worden steeds kritischer en hebben steeds vaker specialistische in-house expertise in huis, waardoor het kennisvoordeel dat consultants van oorsprong op klanten hebben aan het vervagen is. Door de nieuwe marktrealiteit moeten consultants nu meer dan ooit effectiever werken, op de juiste manier omgaan met informatie en projecten en processen zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Gelukkig zijn er door de technologische ontwikkelingen voor de consultants tegenwoordig uitstekende mogelijkheden om effectief en efficiënt te werken. Vooral nieuwe en innovatieve apps voor smartphones of tablets kunnen consultants helpen zich goed uit te rusten voor de uitdagingen van vandaag.

Smartphone Apps

Consultancy.nl presenteert een overzicht van enkele relevante business apps voor consultants, verdeeld over vier categorieën ‘Mindmapping’, ‘Agendering’, ‘Presentaties’ en ‘Projectmanagement’.

Mindmapping
Soms is het lastig om overzicht te krijgen op complexe projecten, processen of organisatiestructuren. Mindmapping is een beproefd hulpmiddel om dit soort zaken te visualiseren en begrijpelijk te maken. Elektronische mindmaps worden veelal ingezet bij het interactief toegankelijk maken van complexe en multimediale informatie. Er zijn meerdere goede apps beschikbaar, betaald en gratis: gratis apps zijn bijvoorbeeld Mindomo en Mindjetmaps (beiden voor Android) en SimpleMinds (voor iOS). Een voorbeeld van een betaalde variant is iThoughts (voor iOS).

Agendering
Uiteraard is op iedere tablet en smartphone wel een agenda te vinden. Deze werken over het algemeen prima. Er zijn ook aparte agenda apps verkrijgbaar die wat meer functionaliteiten bieden, waardoor het veel meer een organizer wordt. Voorbeelden van gratis agenda-apps zijn onder meer: Sunrise Calendar (voor de iOS) en Pocket Informant (voor iOS). Betaalde varianten zijn wederom Pocket Informant (maar dan voor Android) en Business Calendar Pro (voor Android).

Belangrijkste mobiele business apps voor consultants

Presentaties
Een prachtig vormgegeven presentatie kan doorslaggevend zijn om een klant te overtuigen of binnen te halen. Ook hier zijn prima apps voor te vinden. De belangrijkste gratis voorbeelden zijn: MyPoint PowerPoint Remote (voor iOS) en Office2 Plus (voor IOS). Betaalde apps in deze categorie zijn bijvoorbeeld: Office 2012: Presentations (voor Android) en Keynote (voor iOS).

Projectmanagement
Projectmanagement is iets waar menig consultant zich mee bezig houdt. Voor grote projecten zal er meestal een meer professioneel programma gebruikt worden. Voor kleinere projecten kunnen deze apps consultants helpen de boel in bedwang te houden door grip te geven op deadlines, afspraken en planningen. Gratis varianten van apps zijn: Wrike (voor iOS) en Podio 4.0 (voor iOS). Onder de betaalde varianten vinden we bijvoorbeeld: Project Planner HD (voor iOS) en Project Schedule (voor Android).

Met behulp van de bovenstaande apps kunnen consultants, met het oog op hun advieswerk, nog meer uit hun tablet of smartphone halen. De bekendste smartphone aanbieders speelden hier de afgelopen tijd extra op in; zo hebben de nieuwste generatie smartphones (waaronder de iPhone 6 plus en de Samsung Galaxy Note 4 met abonnement) juist weer een groter scherm dan hun voorgangers.