BDO auditors krijgen Nyenrode leiderschapsprogramma

02 december 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Senior auditors van BDO gaan een leiderschapsprogramma volgen aan de Business Universiteit Nyenrode. In het programma zullen leiderschap, cultuur en verandervermogen centraal staan. Hiermee wil het accountants- en adviesbureau zorgen dat hun toptalenten klaar zijn voor de nieuwe marktrealiteit binnen de accountancysector.

Vertrouwen herstellen
De accountancysector ligt de afgelopen jaren onder het vergrootglas, onder meer door enkele schandalen die zich binnen de sector hebben voorgedaan. Door alle ontwikkelingen is één ding duidelijk geworden: het beroep moet veranderen en een cultuuromslag binnen organisaties is nodig. Eerder dit jaar deed Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens de Accountantsdag 2014 al een oproep aan accountants om het vertrouwen in het beroep terug te brengen door het vak “excellent uit te oefenen en het publieke belang voorop te stellen." In het kader daarvan deed de NBA* Werkgroep Toekomst Accountantsberoep aanbevelingen, die volgens de minister voor iedere accountant kansen biedt om “uzelf, uw vak en uw aanzien te verbeteren.” Maar de sleutel ligt bij een serieuze en snelle implementatie van de maatregelen. "Binnen een jaar wil ik zien dat een aanzienlijk deel van de aangekondigde maatregelen daadwerkelijk is ingevoerd”, aldus Dijsselbloem afgelopen woensdag.

Nyenrode Leiderschapsprogramma

Leiderschapsprogramma BDO en Nyenrode
Om hier op in te spelen besloot het management team van accountants- en adviesbureau BDO het heft in eigen hand te nemen en samen met Nyenrode een leiderschapsprogramma te ontwikkelen. Volgens Olof Bik, associate professor Behavioral & Cultural Governance aan de Nyenrode Business Universiteit, staan in het programma “leiderschap, cultuur en verandervermogen centraal” en “draagt het programma concreet bij aan de bestendige performance en intrinsieke verandering in de eigen dagelijkse audit praktijk van de (aankomend) partners.”

Reinder Brummelman, bestuursvoorzitter van BDO, over de proactiviteit van BDO: “Dit programma kan het verschil gaan maken bij het realiseren van onze ambities ten aanzien van kwaliteit en groei van de organisatie. Onze accountants willen niet wachten op instructies maar laten een eigen geluid horen. De tone at the top is het meest krachtige middel om het beroep weer uitdagend en aantrekkelijk te maken. Wij zijn er dan ook enorm trots op dat onze toptalenten met Nyenrode tot deze unieke co-creatie zijn gekomen.” Volgens Brummelman geeft BDO met het programma versneld invulling aan de benodigde en gewenste cultuuromslag.

Nyenrode Kasteel

BDO lijkt binnen de sector voorop te lopen met het unieke programma. Ook Pieter Paul Saasen, die namens BDO in de NBA Werkgroep Toekomst Accountantsberoep plaatsneemt, denkt dat het initiatief navolging zal krijgen: “Met de beoogde transitie en dit Partner Leadership Development Programma is BDO er van overtuigd daadwerkelijk invulling te kunnen geven aan de oproep van de Werkgroep en daarmee ook een leidende positie in het beroep te kunnen pakken. Wij verwachten dat ons initiatief met Nyenrode dan ook navolging zal krijgen.”

* De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.