Gaming in audit wint Protiviti en IIA Innovation Award

20 november 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Eerder deze maand reikte Protiviti in samenwerking met het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) de ‘Internal Audit Innovation Award’ uit; een prijs voor het bedrijf dat op innovatieve wijze een bijdrage heeft geleverd aan de uitoefening van het vak. Staedion ging er met de prijs vandoor, voor de toepassing van proces-simulatie binnen het interne audit domein.

Eerder dit jaar besloot Protiviti, een gerenommeerd internationaal adviesbureau op het gebied van risico consultancy en internal audit, een innovatiecompetitie te lanceren. Met de zogeheten ‘Internal Audit Innovation Award’ wil Protiviti de best practice innovatie binnen het vakgebied in de schijnwerpers zetten, vanuit de overtuiging dat verdere ontwikkeling van het beroep nauw samenhangt met innovatie. Om de competitie in goede banen te leiden werd een samenwerking afgesloten met het IIA*, de beroepsvereniging voor interne auditors.

Protiviti - Internal Audit Innovation Award

Op dinsdag 4 november vond de uitreiking van de ‘Internal Audit Innovation Award’ plaats, op het kantoor van Protiviti op de Zuidas in Amsterdam. Zeven innovatieve ideeën dongen mee voor de prijs:

- Rabo Vastgoedgroep – Groeien vanuit Kracht
- Vattenfall – Smart Working in een paperless office
- EY – De toekomst van auditplanning
- Staedion – Proces-simulatie
- Hanzehogeschool Groningen – Management Control verbeteren door Integrale Audit
- Aegon Nederland – De Marketing van Internal Audit
- DELA – Process mining

John Bendermacher - Brigitte de Vries - Eelco Brouwer - Ignatia Mannoe

De jury** koos uiteindelijk unaniem voor de inzending van Staedion, voor een concept dat elementen van ‘gamification’ verankert in procesaudit. Aan de hand van een procestest/simulatie toonde Brigitte de Vries van Staedion aan hoe het simuleren van een procesaudit zowel enthousiasme aanwakkert als mensen actief betrekt in het audit proces. “Ik kreeg het idee tijdens het IIA Congres in 2013 in Noordwijk, waarbij gaming werd ingezet,” aldus de blij verraste winnares. “De Vries heeft het concept van gaming op effectieve en pragmatische wijze verder doorvertaald naar de auditpraktijk. Ook maakte ze goed gebruik van visuals – in het audit verslag werkt ze met beeldmateriaal van de simulatie (foto’s en video) om haar bevindingen te onderbouwen,” aldus juryvoorzitter Bendermacher.

De huldiging van de Internal Audit Innovation Award vindt aanstaande maandag plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de IIA.

* Het IIA heeft zich ten doel heeft gesteld om uitoefening van internal auditing / interne accountancy op een hoger plan te brengen door het professionaliseren van het vakgebied en de volwassenheid van leden van de vereniging. Het IIA doet dat door onder meer door het faciliteren van onderzoek en het inrichten van een register van professionals die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

** De jury bestond uit John Bendermacher (vice voorzitter IIA), Eelco Brouwer (Protiviti) en Ignatia Mannoe (voorzitter IIA Commissie Young Professionals).