Hypotheekmarkt bezig met sterk herstel volgens IG&H

13 november 2014 Consultancy.nl

De Nederlandse hypotheekmarkt is bezig met een sterk herstel, blijkt uit cijfers van IG&H Consulting. Zo is de omzet van de markt afgelopen kwartaal met 33% gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, en met 12% ten opzichte van het 2de kwartaal. Het aantal hypotheken bereikte zelfs het hoogste punt sinds de start van de crisis.

Elk kwartaal doet consultancybureau IG&H Consulting onderzoek naar de stand van zaken in de hypotheekmarkt. De meest recente kwartaalupdate laat zien dat de hypotheekmarkt zijn opmars weet vast te houden. In Q1 van dit jaar was de markt goed voor €9,1 miljard, zes maanden later werd een omzet gedraaid van €12,2 miljard, 33% hoger dan het 3de kwartaal van 2013 en 12% hoger dan Q2 2014. Daarmee is het 3de kwartaal 2014 het op één-na-beste kwartaal in termen van omzet van de afgelopen twee jaar.

Omzet aantallen en prijsontwikkelingen IGH

Volumeontwikkeling
De ontwikkeling van het volume laat een tweeledig beeld zien. Enerzijds is het 3de kwartaal 2014 met 47.000 nieuwe hypotheken in aantallen het beste kwartaal sinds de start van de kredietcrisis in 2008 voor de aankoopmarkt (hypotheek voor aankoop woning). Dit is een stijging van 35% op jaarbasis en 11% op kwartaalbasis. Deze aantallen zijn voor het laatst in 2008 gehaald. Het verschil met de aantallen voor de crisis is nog wel zo’n 10 tot 20 duizend hypotheken per kwartaal, wat ongeveer 17% tot 30% minder is dan tijdens de topdagen.

Anderzijds blijft de oversluitmarkt ook in het 3de kwartaal 2014 op een zeer laag niveau met ongeveer 9.500 verkochte hypotheken. Het 3de kwartaal 2014 is wel één van de betere kwartalen van de afgelopen twee jaar, maar met deze aantallen is er geen sprake van herstel, aldus IG&H. “Ten opzichte van de topjaren is dit namelijk een daling van bijna 85%. Vroeger was de oversluitmarkt soms meer dan 50% van het totale aantal verkochte hypotheken in een kwartaal. In het derde kwartaal was het aandeel oversluiters slechts 17%,” schrijft Michiel Elich, partner bij het consultancybureau en verantwoordelijk voor het onderzoek.

Het lage aantal oversluitingen heeft volgens de adviseur meerdere oorzaken. Door de gedaalde huizenprijzen zijn veel huizen gefinancierd boven hun marktwaarde, wat niet alleen voor verstrekkers een reden is om terughoudend te zijn, maar ook voor klanten. Ze zullen immers, o.b.v. een nieuwe (lagere) taxatie, opslagen moeten betalen die de lage rentes veelal teniet doen. Het feit dat kosten voor oversluitingen niet meer mee te financieren zijn en de strenger geworden verstrekkingsnormen, draagt ook bij aan de gekrompen oversluitmarkt.

Verwachting
IG&H Consulting verwacht dat het herstel zich de komende maanden verder gaat doorzetten. “Aangezien het 4de kwartaal traditiegetrouw het beste kwartaal in een jaar is, zal de totale hypotheekomzet in 2014 fors hoger komen te liggen dan de €36,6 miljard in 2013,” aldus Elich.

Nieuws