KPMGer Sander Klous brengt boek Wij zijn Big Data uit

05 november 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG’er Sander Klous heeft samen met Nart Wielaard het boek ‘Wij zijn Big Data’ uitgebracht, waarin zij pleiten voor een informatiesamenleving waarbij Big Data een grotere rol speelt.

Big Data gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de maatschappij. Tegenwoordig is alles meetbaar; van onze hartslag tijdens een rondje hardlopen en de muziek de we luisteren, tot looppatronen in winkels. Deze data kunnen ingezet worden ten goede van de samenleving. Zo kan filevorming voorkomen worden, epidemieën voortijdig onderdrukt worden en medicijnen op maat aangeboden worden. Maar ook op economisch vlak zal Big Data veranderingen teweeg brengen in de nabije toekomst. Er worden geheel nieuwe markten gecreëerd, vanwege de schaal en reikwijdte van potentiële veranderingen, en daarnaast verandert de wijze waarop bedrijven en instellingen inzicht krijgen in hun operaties. Kortom; Big Data vormt een cruciale basis voor innovatie en competitie.

Big Data

Wij zijn Big Data
Tegen de achtergrond van het belang van Big Data hebben Sander Klous en Nart Wielaard besloten om het boek ‘Wij zijn Big Data’ uit te brengen. Het boek gaat in op de vraag hoe Big Data op een goede manier in de huidige samenleving geïntegreerd zou kunnen worden. Volgens de auteurs is het onvermijdelijk dat Big Data een grote rol gaat spelen in de maatschappij, maar ook dat dit – wanneer op de juiste manier aangepakt – geen bedreiging hoeft te vormen. Over het algemeen zijn mensen nog bang dat hun privacy in het geding komt en willen een slot op hun gegevens, en hiermee een rem op Big Data. De auteurs stellen echter dat indien de juiste basis gevormd wordt voor een verantwoorde toepassing van Big Data, een nieuwe samenleving kan ontstaan waarin technologie en maatschappij op een juiste manier met elkaar zijn verweven.

Sander Klous en Nart Wielaard

Sander Klous
Klous geldt binnen KPMG als de Big Data expert. Hij leidt de Big Data praktijk van het Big 4 kantoor, welke hij tevens opgericht heeft. Klous heeft meer dan 10 jaar ervaring in distributed computing op grote schaal, real-time systemen en technologie van gegevensverwerking. Daarnaast is hij sinds afgelopen mei hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de UvA, waarnaast hij ook onderzoek doet naar hoe zowel bedrijven als de maatschappij de voordelen van inzichten die via data-analyse gegenereerd worden vergroot kunnen worden. Tevens verzorgt Klous met regelmaat lezingen en seminars. Zo gaf hij in februari nog een masterclass Big Data over hoe bedrijven zich het beste kunnen aanpassen aan de transitie naar een door data gedreven samenleving, op een event dat georganiseerd werd door RTL Z en Nyenrode Business University.

Nart Wielaard werkte van 1989 tot 1996 voor KPMG, als Auditor. In de daaropvolgende jaren reisde hij door Azië en Australië en was journalist voor een economisch weekblad. Tegenwoordig is hij adviseur op het gebied van maatschappij, technologie en bedrijfsleven en treedt hij op als gespreksleider en journalist.