Leontien van Moorsel geeft stress tips aan adviseurs

04 november 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op 5 woensdag november zal ex-wielrenster Leontien van Moorsel een fietsclinic geven aan Accenture consultants op de Zuidas in Amsterdam. Aanleiding is de Week van de Werkstress, opgezet door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die met het initiatief werkstress bespreekbaar wil maken en aanpakken.

Stress op de werkvloer is een groot probleem in Nederland, waaronder in de consultancybranche die veel van zijn werknemers vraagt. Jaarlijks lopen bijna één miljoen mensen in Nederland het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische ziekten. Leontien van Moorsel zet zich als ambassadeur van de Week van de Werkstress (WvdW) in om dit probleem bespreekbaar te maken en aan te pakken. “Werkgevers moeten werknemers aansporen meer te gaan bewegen”, aldus van Moorsel. Om die boodschap kracht bij te zetten geeft Leontien op woensdag 5 november een fiets clinic aan consultants van Accenture op de Zuidas te Amsterdam. Ook zal zij tijdens het spitsuur op station Leiden een fietsclinic geven aan voorbijgangers.

Leontien van Moorsel verzorgt clinic voor Accenture consultants

Consultancy en werkstress
In de consultancywereld is stress geen onbekend fenomeen. In onderstaande grafiek is te zien dat hoe hoger de ladder beklommen wordt, er meer werkuren bij komen kijken. Junior Consultants – die zich nog moeten bewijzen – maken meer overuren dan ‘reguliere’ Consultants. Verder is te zien dat er eigenlijk op elk niveau overgewerkt wordt. Wel maakt het type bureau nog een verschil; hoe prestigieuzer het adviesbureau, des te meer er wordt overgewerkt. De kleinere boutique adviesbureaus maken bijvoorbeeld significant minder overuren ten opzichte van de grotere strategie adviesbureaus, die de grootste opdrachtgevers bedienen. Over het algemeen kan gesteld worden dat een baan in consultancy veel van consultants eist en een hoge prestatiedruk kent.

Werkuren-in-Consultancy

Accenture
Accenture wil deze werkstress dan ook aanpakken en door middel van sport zijn werknemers in balans houden. Hiervoor hebben zij de hulp en ervaring ingeschakeld van ex wielerprof Leontien van Moorsel, die op woensdag 5 november een clinic zal verzorgen voor consultants van Accenture. Judith Blenken Blijdenstein, HR Directeur bij Accenture: “Consultancy is een veeleisende “tak van sport” met strakke deadlines en een hoge prestatiedruk. Bij Accenture werken voornamelijk jonge professionals die ambitieus zijn en veel van zichzelf vergen. We erkennen als werkgever dat het dan lastig kan zijn om je grenzen goed te bewaken. Samen met Leontien willen we de verantwoordelijkheid van werkgevers om gezondheid en vitaliteit op het werk te stimuleren, onder de aandacht brengen.”

Leontien van Moorsel
Als Ex-wielrenster kent Leontien van Moorsel de hoge prestatiedrang, waarmee ook consultants kampen, maar al te goed. Zij raakte de balans kwijt in haar eigen leven, wat resulteerde in een eetstoornis. Van Moorsel: “Ik ging ten onder aan het moeten presteren en ik kon er niet goed over praten.” Voor haar bleek de oplossing om er juist wel over te praten, en daarnaast te blijven bewegen. Als ambassadeur van de WvdW zet zij haar ervaring dan ook in om werkstress bespreekbaar te maken en te verminderen. “Het is belangrijk dat we in Nederland meer gaan bewegen. Het is een moment van ontspanning. Werkgevers moeten werknemers daarom aansporen meer te gaan bewegen. Het is belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan”, aldus Leontien van Moorsel.