Oost-Europese consulting markt groeit met 7 procent

01 september 2014 Consultancy.nl

De Oost-Europese management consulting industrie heeft in 2013 een groei van 7% gerealiseerd, waardoor de totale markt uitkomt op een waarde van €1,08 miljard. De vooruitzichten voor het komende jaar zijn echter gemengd; ‘Naar Rusland gerichte’ economieën zullen naar verwachting een krimp zien van de markt, terwijl economieën die nauw samenhangen met Duitsland naar verwachting verdere groei zullen boeken.

Al jaren boekt de consulting markt van Oost-Europa – waaronder Roemenië, Bulgarije, de Oekraïne en Polen vallen –  een sterke groei. In 2012 was de industrie, volgens analistenbureau Source, net boven de €1 miljard waard. Na een 7% groei, kwam de markt vorig jaar uit op een waarde van €1,08 miljard. Technologie was het best presterende servicegebied (+11% naar €364 miljoen), grotendeels dankzij de modernisering van projecten bij financiële instellingen. De snelst groeiende sector was het financial services segment waarbinnen opdrachten vooral voortkwamen uit technologie-gedreven efficiëntieprojecten, grootschalige transformatieprojecten en compliance-gerelateerde projecten.

Oost-Europese Consulting Markt

Source voegt toe dat ondanks het feit dat de Oost-Europese consulting industrie wordt geanalyseerd al één markt, er (substantiële) verschillen tussen de markten bestaan. Polen en Tsjechië, bijvoorbeeld, hebben volwassen bankensectoren en genieten grote groei binnen het financial services segment. En zo is Slowakije een populaire outsourcing bestemming, en vinden opdrachten vooral plaats op het gebied van outsourcing advisory, aangezien consultancybureaus multinationals ondersteunen bij het zich vestigen in het lage-lonen land.

Met een waarde van €1,08 miljard is de Oost-Europese markt groter dan bijvoorbeeld die van Rusland, en even groot als die van Italië, maar ver verwijderd van die van de UK – Europa’s grootste consulting markt volgens Source. Andere Europese landen die grotere consulting markten hebben zijn Frankrijk, Spanje en Nederland.

Politieke instabiliteit beïnvloedt vooruitzichten
In het komende jaar zal de markt naar verwachting gemengde resultaten zien. De crisis in de Oekraïne en de politieke instabiliteit in Rusland zullen naar verwachting leiden tot repercussies op de ‘naar Rusland gerichte’ economieën, met als gevolg dat deze markten zullen krimpen. Elders in Oost-Europa, waar economieën meer verbonden zijn aan het solide Duitsland en West Europa, kan groei worden verwacht.

Nieuws

Meer nieuws over