McKinsey helpt Israel met minderheidsproblematiek

25 augustus 2014 Consultancy.nl

De Israëlische overheid heeft adviesbureau McKinsey & Company ingehuurd om het land te helpen de problemen van niet-Joodse minderheden te adresseren. Ondanks de 'high-profile' opdracht, zal het project naar verwachting niet meer dan 15 duizend dollar kosten.

Israël heeft en populatie van ongeveer 8,2 miljoen, waarvan 1,8 miljoen mensen (grofweg (22%) niet-Joods is. Ook al worden zij collectief als Arabische burgers van Israël gedefinieerd, omvatten zij een aantal andere, primair Arabisch sprekend, groepen, elk met onderscheidende eigenschappen. De grootste groep is de Moslim Arabieren (~1,2 miljoen), waarvan de meesten Sunni zijn en in het noorden van het land resideren. De Arabische bedoeïenen bestaan uit ongeveer 250.000, deze moslims zijn verspreid over een breed gebied in het Zuiden. Andere groepen zijn de christelijke Arabieren (~123.000; voornamelijk in stedelijke gebieden), de Druzen (~122.000; voornamelijk in Noord-Israël en de Circassiërs (<5.000; geconcentreerd in twee noordelijke dorpen).

Israel huurt McKinsey & Company in

Israël heeft jaren de levensstandaard van niet-Joden zien verslechteren, in sommige gevallen bevinden groepen Arabische burgers zich structureel in armoede. Om dit probleem aan te pakken heeft de premier Benjamin Netayahu onlangs een speciaal panel gelanceerd dat uit 14 minister bestaat en hen de taak gegeven aanbevelingen te doen om de armoede aan te pakken. De ministeriële commissie dient problemen aan te pakken waar minderheden mee kampen op alle gebieden, waaronder werkgelegenheid, welzijn, onderwijs, gezondheid en algemene ontwikkeling. Om het panel met de opdracht te helpen is McKinsey & Company ingehuurd, volgens de Israëlische krant Hareetz op verzoek van Netanyahu zelf.

Het consultancybureau heef de taak gekregen om het panel te helpen door in benchmark data te voorzien (bijv. hoe andere landen de economische en sociale ontwikkeling van minderheden adresseren) en het beoordelen van de impact van potentiële beleidsaanbevelingen op de Israëlische zaak. In lijn met het gemeenschappelijk beleid gaan zowel de Israëlische overheid als McKinsey niet op de zaak in, en al gevolg hiervan is het onduidelijk hoeveel het Amerikaanse adviesbureau betaald zal worden. Bronnen vanuit het kantoor van de premier hebben Hareetz echter verteld dat de prijs niet meer dan 50.000 shekels ($14.000) bedraagt, wat beschouwd kan worden als een koopje gezien het feit dat het prestigieuze adviesbedrijf tot een van de duurste spelers in de markt behoort.

Benjamin Netanyahu

Kritiek
De betrokkenheid van McKinsey heeft tegelijkertijd in de lokale media tot kritiek geleid. Critici vinden dat een buitenlands adviesbureau weinig kennis heeft van de benarde situatie van de Israëlische Arabieren. “McKinsey consultants hebben geen specifieke kennis van de situatie van de Israëlische Arabieren”, vertelde een overheidsfunctionaris aan de krant. “Bovendien is de betrokkenheid van een commerciële entiteit dat private bedrijven adviseert in publieke beraadslagingen en besluiten een bron van ongemak. Kennis van zaken is veel geld waard”, aldus de overheidsfunctionaris.

Israëlische leger
Het is niet de eerste keer dat de Israëlische overheid gebruik maakt van de diensten McKinsey & Company. De afgelopen jaren won het adviesbureau verscheidene offertes om ministeries te adviseren. De grootste en duurste was in 2008, toen McKinsey aangenomen was om een plan te ontwikkelen om het leger te stroomlijnen. Het project werd in eerste instantie gebudgetteerd op 22 miljoen shekels, maar dat bedrag steeg na afronding tot een flinke 100 miljoen shekels.

Nieuws

Meer nieuws over