Rapport IFO rommeltje volgens ex-bestuurder Servatius

20 augustus 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De ex-directeur van de Maastrichtse woningcorporatie Servatius, Leks Verzijlbergh, is het oneens met de inhoud van een onderzoeksrapport van onderzoeksbureau Instituut Financieel Onderzoek (IFO), rondom het debakel van de geplande bouw van een campus voor de Universiteit van Maastricht in 2009. Verzijlbergh neemt afstand van de inhoud van het rapport en diende een tuchtklacht in tegen een registeraccountant van het IFO.

Aanleiding onderzoek
In 2009 werd de oprichting van een studentencomplex, inclusief sportfaciliteiten en kantoren voor de Universiteit van Maastricht in gang gezet. Er werd echter besloten de bouw niet door te laten gaan, maar inmiddels waren er al kosten gemaakt. Uiteindelijk leed woningcorporatie Servatius hierdoor een verlies van bijna €80 miljoen. Servatius liet naar aanleiding van deze hoge kosten een onderzoek door het IFO* verrichten om vast te stellen wie aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade naar aanleiding van het afgelaste project.  Als gevolg van de onderzoeksbevindingen claimde Servatius zo’n €67 miljoen bij de ex-directeur. De rechtbank veroordeelde Verzijlbergh in een tussenvonnis tot het betalen van een som van €10 miljoen. De voormalige Raad van Toezicht werd overigens niet veroordeeld.

Judge Hitting Banknotes - IFO, Servatius

Tuchtklacht
In het IFO rapport werd ondermeer gesteld dat de handelingen van Verzijlbergh ‘verwijtbaar onder de maat’ waren. Verzijlbergh neemt met klem afstand van de inhoud van het rapport en heeft een tuchtklacht ingediend tegen de RA accountant die de verantwoording droeg voor het rapport. De bewuste RA accountant is inmiddels uitgeschreven als registeraccountant en geeft aan nog slechts op incidentele basis te werken voor het IFO. Over enkele maanden zal de afloop van deze aanklacht naar verwachting duidelijk worden.

*Het IFO is een onafhankelijke organisatie van specialisten op het gebied van bijzondere financiële onderzoeken. In het geval van een economische geschil, bepaalde onduidelijkheden of vermoedens van onregelmatigheden kan het IFO zowel onderzoek uitvoeren als naar aanleiding daarvan adviseren.