Minder CEOs vertrekken wereldwijd en in Nederland

20 augustus 2014 Consultancy.nl

Het aantal CEO’s dat verplicht of vrijwillig is vertrokken is in het afgelopen jaar gedaald, zowel wereldwijd als in Nederland, blijkt uit onderzoek van strategisch advieskantoor Strategy&. Wereldwijd daalde het percentage vertrekkende CEO’s licht naar 14,4%, in Nederland daalde het percentage aanzienlijk, van meer dan een kwart naar 18%.

Jaarlijks voert Strategy&, het voormalige Booz & Company, onderzoek uit naar trends in opvolgingen van bestuursvoorzitters bij de 2,500 grootste publieke ondernemingen wereldwijd. Ook Nederland is meegenomen in het onderzoek – alle CEO wisselingen bij de 50 AEX- en Midkap zijn onder de loep genomen.

De studie toont aan dat het percentage vertrekkende CEO’s wereldwijd vergelijkbaar is met het niveau van voor de crisisjaren (2006 – 2008). Het aandeel van geplande vertrekken is echter in verhouding fors gestegen, van 6.6% in 2006 naar 10.1% afgelopen jaar.

CEO turnover - Strategy

Kijkend naar de resultaten per regio, dan blijkt dat CEO’s de minste baanzekerheid hebben in Brazilië, Rusland en India; daar komt de gemiddelde vertrekpercentage uit op 21%. West-Europa is met 13% het beste jongetje in de klas, gevolgd door de V.S. en Canada. Het wereldwijde gemiddelde komt uit op 14,4%.

CEO turnover rate 2013 - Strategy

Nederland
Het percentage vertrekkende CEO’s van Nederlandse ondernemingen is het afgelopen jaar gedaald, met zo’n 8% naar 18%. Volgens Coen de Vuijst, Partner bij Strategy&, een teken dat CEO’s mede door de aantrekkende economie is rustiger vaarwater komen. “Na hoge omlooppercentages van CEO’s in Nederland in de afgelopen jaren, lijkt er wat meer rust in de boardroom te zijn gekomen. Door de licht aantrekkende economie en verbeterde resultaten is de druk op CEO’s bij beursgenoteerde ondernemingen wat minder geworden,” aldus de adviseur. Zo is bijvoorbeeld ook het percentage gedwongen, vroegtijdig vertrek van bestuursvoorzitters door onenigheid binnen het bestuur of slechte prestaties sterk gedaald, van 46% in 2012 naar 22% vorig jaar.

Nieuws

Meer nieuws over