9% groei voor Russische management consultingmarkt

18 augustus 2014 Consultancy.nl

De Russische management consulting industrie heeft in 2013 een groei van 9.2% geboekt, waardoor de totale markt uitkwam op een waarde van €739 miljoen. De vooruitzichten voor het komende jaar zijn echter niet zo rooskleurig; de sector zal naar verwachting krimpen als gevolg van de aanhoudende instabiliteit door de crisis in de Oekraïne en diens effect op de lokale uitgaven.

Meerdere jaren lang boekte Rusland indrukwekkende groeicijfers. In 2011 was de Russische industrie volgens analistenbureau Source net onder de €580 miljoen waard. Na een 17% groei in dat jaar en vervolgens een 9% groei in 2012 eindigde de markt vorig jaar met een waarde van €739 miljoen. Financial services vormde de best presterende sector (14.2% groei naar €176 miljoen) met opdrachten als technologie-gedreven projecten, grootschalige transformaties en compliance-gerelateerde projecten. De snelst groeiende sector was ‘operational improvement’ (groei van 13.5% naar €107 miljoen), met name als gevolg van een agressieve efficiëntie-agenda vanuit klanten.

Russion Consulting Market

Met een waarde van €739 miljoen is de Russische markt groter dan de markten van bijvoorbeeld Denemarken of Noorwegen, maar is deze nog altijd ver van die van de UK vandaan – Europa’s grootste consultingmarkt volgens Source. Andere Europese landen die grote consultingmarkten hebben zijn Frankrijk, Nederland, Italië en Zweden.

Politieke instabiliteit beïnvloedt vooruitzichten
Het komende jaar zal het lot van de Russische markt naar verwachting minder fortuinlijk zijn. De crisis in de Oekraïne en de politieke instabiliteit in Rusland zullen naar verwachting hun impact hebben op de lokale economie, en als gevolg daarvan zullen de uitgaven aan consultants door zowel publieke als private organisaties dalen, zegt B.J. Richards, Senior Analyst bij Source. “De crisis in de Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de meeste klanten in de regio voorzichtiger zijn geworden en hun plannen matigen. Voor Russische bedrijven heeft de crisis ook de nodige impact op de waardedaling van de roebel en de algemene sterkte van de economie.”

In het rapport onderstrepen de analisten ook dat concurrentie naar verwachting zal toenemen binnen de Russische markt. “Grote organisaties kunnen toenemende druk verwachten van kleine, niche concurrenten, die steeds prominentere spelers worden in de markt,” voegt B.J Richards toe.

Nieuws

Meer nieuws over