Italiaanse en Spaanse consultingmarkten groeien weer

11 augustus 2014 Consultancy.nl

Na jaren van krimp, groeien de management consulting markten van Italië en Spanje weer. Ook de vooruitzichten voor 2014 zijn positief, stelt een nieuw rapport van de Britse consulting analist Source.

De afgelopen jaren werden de consulting markten van Zuid-Europa sterk getroffen door de financiële crisis. Tijdens de hoogtijdagen van de crisisjaren (2008-2010) krompen de Italiaanse en Spaanse consulting markten significant, en zelfs tijdens de nasleep in 2011 kromp de markt nog altijd, met 6% in Italië en 3% in Spanje. Nieuwe marktdata van Source laat zien dat ondanks het feit dat beide economieën nog altijd worstelen, de consulting industrieën langzaam bovenop krabbelen.

Italiaanse consulting markt
In 2013 bleef de consulting markt van Italië vlak – met een groei van slechts 0,6% naar ongeveer €1.05 miljard. Financial Services bleef de grootste en snelst groeiende sector met enige afstand – met een stijging van 2.9% miljoen door de vraag naar regulering-, modernisering- en digitaliserings-projecten. Het zorgsegment was de snelst groeiende markt (2% naar €29 miljoen), hoewel het de kleinste industrie betreft. Vanuit het oogpunt van servicegebieden, vormden Financial Management & Risk en Technologie de grootste en snelst groeiende diensten binnen de Italiaanse consulting markt – beide met een groei van 2.2% in 2013. Wetgeving, cybersecurity en faillissements-gerelateerde diensten duwden de vraag omhoog naar financial management, terwijl het technologie segment profiteerde van zowel traditionele IT opdrachten en interesse in het kostenbesparende potentieel van nieuwe digitale tools.

Italian Consulting Market

Spaanse consulting markt
Na een daling van 3% in 2012, trok de Spaanse consulting markt vorig jaar weer aan, met een groei van 0.8% naar iets meer dan €1.1 miljard. De Financial Services sector bleef de Spaanse markt domineren: consulting omzetten in de sector groeiden met een indrukwekkende 3.9% in 2013 naar €286 miljoen, met name door compliance-gerelateerde projecten. Omzetten stegen ook binnen het Energy en Resources segment, met 2.3% naar €136 miljoen, wederom door met name opdrachten op het gebied van compliance. Het best presterende servicegebied was – net als in Italië – Financial Management & Risk, met een groei van 2.1% naar €149 miljoen. Technologie, de grootste service line in Spanje, boekte een groei van 1.6% naar €521 miljoen.

Spanish Consulting Market

Vooruitzichten
Volgens de analisten zijn de vooruitzichten voor 2014 in beide markten positief. De Spaanse consulting markt zal dit jaar naar verwachting groeien met 6%, 4% meer dan de verwachting voor de Italiaanse markt. Hoe dan ook, de boodschap voor individuele consultancybureaus blijft voorzichtig: concurrentie binnen de markt zal heviger worden, en veranderingen in business modellen zullen nodig zijn. In beide markten is de strijd om consultancy-uitgaven heftig, wat uiteindelijk zal leiden tot een neerwaartse druk op prijzen en marges. Dit leidt tot drie trends die al zichtbaar zijn in beide markten. Organisaties zullen gedwongen zijn om niet-rendabele projecten aan te nemen, er zal een verdere consolidatieslag plaatsvinden binnen het landschap, en in het geval van Spanje, zullen organisaties hun focus in toenemende mate richten op andere Spaanstalige markten zoals Centraal- en Zuid-Amerika. 

Nieuws

Meer nieuws over