Turner: ASR Reaal biedt kans om sector te hervormen

29 juli 2014 Consultancy.nl

Jaap Koelewijn attaqueert in zijn column ASR-topman Jos Baeten (FD 5 juli). Hij bericht hem van preken voor eigen parochie. Baeten gaf eerder enkele argumenten die het volgens hem aantrekkelijk en logisch maken mee te bieden op verzekeraar Reaal. Ondanks het feit dat zowel ASR als Reaal momenteel in handen van de Nederlandse overheid is.

Baeten valt echter niets te verwijten. Dat ASR meer waarde met Reaal zou kunnen realiseren dan een willekeurige andere partij is weliswaar niet bewezen, maar de argumentatie van Beaten is aannemelijk. Bovendien, als de verwachte waardevermeerdering met ASR hoger is dan bij een andere (inter)nationale verzekeraar of een private-equitypartij, zal dat blijken uit de prijs die ASR bereid is te betalen. Een open competitie dus. Dat had Koelewijn wel mogen noteren.

Jos Baeten, Jaap-Koelewijn en Patrick Eppink

Koelewijn legt in zijn betoog de vinger wel op één zere plek. In het behalen van sec kostenvoordelen zijn de korte termijn gerichte private-equityspelers doorgaans beter. De recente leercurve van verzekeraars in het doorvoeren van kostenmaatregelen en standaard-ICT-oplossingen zullen het tegendeel nog moeten bewijzen.

Er zijn echter nog andere belangrijke synergiervoordelen te behalen: waarde en (sector-)vernieuwing. Wanneer ASR en Reaal samengaan kan de winstgevendheid van de bestaande portefeuilles naar verwachting nog twaalf tot vijftien jaar voor financiering van vernieuwing zorgen, dat is een kwart meer dan de afzonderlijke posities. Vernieuwing in de vorm van ‘Leven 3.0’ – waarbij de productsilo’s leven, pensioen, zorg en schade worden doorbroken om echte oplossingen te kunnen bieden voor risico’s op verschillende momenten in het leven van klanten. Het biedt verzekeraars de kans om de huidige negatieve spiraal van wantrouwen en delende verkoopcijfers te doorbreken.

Waarde betekent dus meer dan kostenreductie. Door de baten van het ‘oude’ verzekeringsbedrijf te gebruiken als investering voor Leven 3.0 is de kost die voor de baat uitgaat ook op de brengen, met winstpotentie op langere termijn. Waarmee minister Dijsselbloem de kans heeft om vernieuwing in de sector in eigen proeftuin af te dwingen.

Een artikel van Patrick Eppink, Practice Leader Finance bij organisatieadviesbureau Turner. Dit artikel is eerder geplaatst als ingezonden brief in Het Financieele Dagblad.

Nieuws

Meer nieuws over