Werken bij Accenture Digital: Ruimte voor ambitie

07 juli 2014 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wie graag wordt uitgedaagd om zich continu te ontwikkelen, zit goed bij Accenture. Het bedrijf opereert internationaal, werkt met toonaangevende klanten aan innovatieve projecten en legt de lat hoog. Heel hoog, en daar krijg je veel voor terug.

‘Ik werk nu anderhalf jaar voor Accenture en ben bezig met mijn tweede project, waar ik al projectmanager ben geworden van een team dat mobile apps maakt. Toen ik hier begon, had ik wel gehoopt dat ik dit zou gaan doen, maar ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan’, zegt Wesley Yarde. Dat het ambitieniveau bij Accenture hoog is, is geen loze kreet, blijkt uit het verhaal van Yarde: ‘Je wordt vrij snel in het diepe gegooid. Maar wel met hulplijnen. In de eerste weken werd ik dagelijks begeleid door een ervaren projectleider, nu spreek ik hem eens per week. Je wordt hier uitgedaagd en krijgt snel veel verantwoordelijkheid. Ik ben blij dat ik de overstap naar Accenture heb gemaakt, het bevalt heel erg goed.’ Hij is junior consultant bij Accenture Digital, het organisatieonderdeel dat zich bezighoudt met onder meer e-commerce, mobile en digital strategy. Voor over het algemeen grote klanten, Accenture werkt voor bijna alle bedrijven uit de Fortune Global 100.

Accenture Digital

Digitale transformatie
Geert Batterink werkt sinds 2004 bij Accenture en is momenteel bezig met de digitale transformatie van het e-commerceplatform van Transavia. ‘Zodat zij daar sneller en gemakkelijker nieuwe businessconcepten op kunnen plaatsen. Het platform wordt fully responsive, dus zowel toegankelijk via mobile als apps en web.’ Batterink werkt veel voor luchtvaartmaatschappijen, hij wordt soms ook als specialist ingevlogen op een project elders in de wereld. Die internationale sfeer is kenmerkend voor Accenture, dat wereldwijd 289.000 mensen in dienst heeft. Zij zijn gespecialiseerd in bepaalde technologieën of in sectoren en ondersteunen elkaar waar nodig. Batterink: ‘We hebben diverse middelen om snel en efficiënt samen te werken en weten elkaar heel snel te vinden. Er is hier echt een cultuur van elkaar helpen.’ Die cultuur zie je ook terug in het feedbacksysteem. Ervaren mensen helpen starters bij hun loopbaan binnen Accenture. Yarde krijgt deze begeleiding in zijn eigen project en Batterink is supervisor voor een aantal andere mensen die voor het eerst een groot project doen. ‘Voor hen is het leerzaam en voor mij is het erg leuk om jonge ambitieuze mensen te begeleiden,’ zegt hij.

Innovatie
Accenture Digital is een goede plek voor iedereen die zich graag met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van social, mobile, analytics en cloud bezighoudt. ‘Ik zit graag op de plek where the action is en dat is zeker hier. Er zijn zoveel ontwikkelingen, er komt een golf aan heel interessante projecten aan waar ik bij betrokken kan zijn,’ zegt Batterink.

Werken bij Accenture Digital

Hij noemt de ontwikkelingen in mobiele toepassingen, zoals mobiele betalingen, en innovaties als Google Glass. ‘We deden voor meerdere Nederlandse klanten trajecten om te onderzoeken hoe deze innovatie is toe te passen. Voor Philips maakten we een proof of concept voor het gebruik ervan in een ziekenhuis, voor KPN voor het verrijken van de tv-beleving. We hebben wereldwijd diverse Innovation Centers waar dit soort nieuwe technologieën worden onderzocht. Daar gaan we ook met klanten naartoe,’ zegt hij. Medewerkers worden gestimuleerd om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. Ook daar is veel ruimte voor eigen initiatief, om het opleidingsbudget dat elke medewerker heeft zelf in te vullen. Zo vliegt Yarde binnenkort naar San Francisco om er een workshop te volgen over een tool voor mobiele applicaties. ‘Het is precies waar ik nu mee bezig ben, dus ik wil die workshop heel graag doen. Ik heb zelf geregeld dat ik de workshop kan volgen en dat ze mij op mijn project even kunnen missen.’

Batterink en Yarde vinden het belangrijk om te benadrukken dat Accenture – naast volop mogelijkheden om je professioneel te ontwikkelen – ook een belangrijk informeel netwerk heeft. Er wordt heel veel georganiseerd, van presentaties over de nieuwste technologieën tot sporttoernooien en kookworkshops. Medewerkers kunnen ook meedoen aan de internationale MVO-programma’s die Accenture heeft samen met vrijwilligersorganisaties en met NGO’s. Zo kun je een tijdje aan de slag bij bijvoorbeeld het Rode Kruis in Londen, of een periode in een ontwikkelingsland werken.

Rode Kruis London

Medewerkers met internationale ambities kunnen terecht op projecten wereldwijd. Yarde zou in de toekomst graag in Singapore werken: ‘We hebben een soort interne vacaturebank en als ik er straks aan toe ben, dan ga ik de mogelijkheden bekijken. Batterink houdt ervan om uitgedaagd te worden in zijn vak en richt zich daarop in zijn loopbaan: ‘Ik werk graag aan innovatieve projecten en die zijn er genoeg binnen Accenture. Ik help klanten met een snelle en beheerste grootschalige digitale transformatie, begeleid graag Agile projecten en houd ervan om teams met mijn ervaring te ondersteunen.’ De mogelijkheden bij Accenture zijn groot, zegt hij: ‘Je bepaalt hier zelf waar je carrière naartoe gaat. Ik heb zelden gehoord dat iets niet kan.’